Mildlife ‘Automatic’ – jedan od najvrednijih australskih izvoznih proizvoda nakon Tame Impale

Drugi album je potencijalno kritična točka za svaki mladi bend koji je jako zablistao u debiju. To je ono kad se za prvi album možeš opušteno pripremati godinama, dok drugi moraš zapakirati u najviše šest mjeseci pod pritiskom nestrpljivog izdavača, pred očima fanova koji uvijek traže više i hejtera koji jedva čekaju da negdje fulaš.

Mildlife ‘Automatic’

Australska četvorka Mildlife najprije je prošla oštru selekciju na lokalnim pozornicama pošto su Adam Halliwell, James Donald, Kevin McDowell i Tomas Shanahan zasvirali zajedno u srednjoškolskim danima u Melbourneu koji bio i ostao nepresušno vrelo perspektivnih bendova.

Nije moglo biti nimalo jednostavno nametnuti se u rodnom gradu pokraj King Gizzard & The Lizard Wizard, Rolling Blackout Coastal Fever ili Tropical Fuck Storm, međutim Mildlife je 2018. prešao na vlastitu trasu otvorenu internacionalnim izdanjem debitantskog albuma “Phase”. U nekoliko tjedana bio je zatrpan pohvalama sa svih strana svijeta zbog originalne retro 70’s mješavine u koju su maštovito ugrađeni elementi space jazza, kraut rocka i psihodeličnog disco funka, kao i trajna preokupacija kozmologijom Carla Sagana.

Adamove gitare i Kevinovi analogni synthovi nepogrešivo su asocirali na daleku prošlost, s utjecajima pokupljenima od Can preko Alana Parsonsa pa sve do Steely Dan, ali “Phase” je prije svega predstavljao znatiželjnu mladost koja je iz dragocjene zbirke prastarih ploča iscijedila inspiraciju za svježu i inovativnu glazbu. Zato se se udarni 9-minutni singl “The Magnificent Moon” lako dao ugraditi u eksperimentalnije DJ setove, dok se Mildlife na premijernoj europskoj turneji preko reda ubacivao među najuzbudljivije koncertne atrakcije.

U sve širem krugu fanova i simpatizera rastegnutom od eklektičnih jazzera do Leftfield elektroničara registriran je odlazak Jamesa Donalda i dolazak novog bubnjara Jima Rindfleisha s kojim je počelo snimanje šest pjesama za drugi album “Automatic” taman kad je cijeli svijet zapeo u lockdownu. Briljantni najavni singlovi “Rare Air” i“Vapour” signalizirali su da globalni zastoj nije nimalo pogodio Mildlife koji je nastavio broditi Saganovim kozmosom, što dalje od koronapsihoze i opustjelih ulica zaključanog Melbournea.

Kad se sve posložilo u 40-ak minuta novog materijala“Automatic” je ispao još jači od naveliko hvaljenog prethodnika, pogotovo u zadnjoj trećini s hipnotičkom “Memory Palace” i monumentalnom naslovnom kompozicijom koja je sasvim logično odabrana za treći singl. Mildlife je jedan od najvrednijih australskih izvoznih proizvoda nakon Tame Impale, a “Automatic” je adut za ulazak u svaki ozbiljan izbor najboljih ovogodišnjih albuma.

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X