U zatvorenim prostorima 500, na otvorenima 1000 ljudi i nema plesa – stigle nove preporuke HZJZ

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je nove Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija.

(Foto: Marko Lopac)

S danom 25. rujna 2020. Hrvatski zavod za javno zdravstvo predložio je nove preporuke za zaštitu zdravlja građana u pandemijskim uvjetima.

Opće preporuke ostaju iste kao i dosad, tj. obavijesti na ulazu u prostor o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sredstvima za pojačanu osobnu higijenu, mjerenje temperature na ulasku i nošenja maski za lice tijekom ulaska, boravka i izlaska iz prostora osim izvođača u trenutku izvedbe i evidencije posjetitelja i izvođača.

Iako dolazi period hladnog vremena i dalje se preporuča ako postoji mogućnost, organiziranje manifestacija na otvorenom. Razmak od 2 metra preporučuje se između, i od, izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporuča se razmak od 4 metra između posjetitelja i izvođača na sceni. Prilikom dolaska i odlaska iz prostora preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između sudionika (posjetitelja, izvođača i osoblja) od 1,5 metra.

Plesni podij u funkciji prostora za ples nije dozvoljen i preporučaju se manifestacije sa sjedećim mjestima. Bez obzira na veličinu prostora, u zatvorenim prostorima dozvoljeno je maksimalno 500, a na otvorenima 1000 ljudi. U slučaju za potrebe organiziranje većeg broja ljudi, organizator mora tražiti odobrenje teritorijalno nadležne službe civilne zaštite.

>>Kompletne preporuke HZJZ pročitajte ovdje

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X