Mile Kekin u Saxu – akustično Pivo

Mile Kekin, Danko Krnzarić i Mark Mrakovčić sinoć su u klubu Sax! upriličili sasvim novu koncepciju nastupa frontmena nedavno ugaslog Hladnog piva.

Mile Kekin u Saxu (Foto: Vedran Metelko)

„U deset dana odsvirali smo sedam koncerata“, rekao mi je Mile Kekin u petak prije nastupa u zagrebačkom klubu Sax!, što možda najbolje dočarava predanost frontmena prošle jeseni ugaslog Hladnog piva, kad je riječ o nastavku njegove solo karijere kojoj se dosad posvetio u dva navrata, posljednji put 2018. s albumom „Kuća bez krova“. Time je bilo jasno da koncert pred njim dolazi kao još jedan u nizu za njegov dobro uhodani i podmazani trio u kojem su dva multiinstrumentalista Danko Krznarić i Mark Mrakovčić. Dok je Danko uglavnom bio za klavijaturama koje je povremeno zamjenjivao s gitarom, Mark je imao pune ruke i noge posla s ‘pumpanjem’ ritma.

Mark Mrakovčić, koji je svojim producentskim radom obilježio cijelo proteklo desetljeće ponajviše na domaćoj kantautorskoj sceni, ujedno je zadužen i za produkciju trećeg Kekinovog solo albuma koji bi trebao biti objavljen ovog proljeća. Da se o tome može govoriti u obećavajućem tonu svjedoči i prvi singl „Mala“ jer ne samo da je bio po izlasku prihvaćen od publike, već je i sinoć njeno izvođenje bilo jedno od vrhunaca večeri po reakcijama, iako se našla u jakoj konkurenciji nemalog broja himni Hladnog piva.

Mile Kekin u Saxu (Foto: Vedran Metelko)

Kekin je svoju sadašnju fazu pred publikom objasnio „zaluđenošću američkim conutryjem“, a u kombinaciji s njegovim pankerskim korijenima i toliko puta dosad dokazanim autorskim talentom, ‘seljenje’ klasika Hladnog piva u novo ruho donijelo je starim pjesmama finu pozlatu. Naime, najveća promjena u njegovom solističkom radu je uvrštavanje pjesama Hladnog piva u koncertni repertoar.

Godine 2018. kad je u Vintage Industrial Baru predstavljao „Kuću bez krova“ bio je skoro u potpunosti fokusiran na pjesma s tog albuma i s davnašnjeg prvijenca „U dva oka“, dok je za izlet od tog repertoara izveo obradu riječkog benda Belfast Food „Van iz grada“. Sinoć je situacija bila okrenuta suprotno, a pjesme Hladnog piva nizale su se od samog starta.

Mark Mrakovčić (Foto: Vedran Metelko)

Počelo je s „Vjeruj u mene“, nastavilo se s „Trening za umiranje“, „Politika“, „Dibidus“, „Žena“ i „Barba“ (koja je završena poigravanjem s akordima Runjićeve „Galeb i ja“ koju je ovjekovječio Oliver Dragojević). Taj prvi dio, nakon kojeg je novo oduševljenje donijela izvedba pjesme „Mala“, naglasila je Kekinovu privrženost pjesmama s albuma „Dani zatvorenih vrata“ (2015.). One očigledno svojevremeno u njegovim očima nisu koncertno zaživjele u svjetlu u kojem je osjećao da bi trebale. Sinoćnji, novi, korak u karijeri čini se da je upravo donio tu priliku u kojoj je autor tih pjesama pokazao koliko je vjerovao u njih u startu i kako mu ne pada na pamet da se od njih olako oprosti.

„Mala“ je djelomično označila preokret u repertoaru. Nakon nje, nova doza „akustičnog Piva“ uslijedila je uz „Planetu“ i „Šank“, a nešto kasnije nisu izostale ni „Samo za taj osjećaj“, „Na ovim prostorima“, „Superman“, „Firma“, pa čak i „Roštilj“ kojeg se dugo nije moglo čuti uživo.

Mile Kekin u Saxu (Foto: Vedran Metelko)

No tu je ‘rezanje’ s materijalom s Kekinovih albuma postalo učestalije. Prvo s „Maslinom“, koju je u originalu izvodio s Ivankom Mazurkijević, a sinoć solo, a potom „Zbogom tjeskobo“ i „Reno 4“, da bi kraj službenog dijela nastupa označila „Atlantida“, također zapaženi duet s Bajagom na albumu „Kuća bez krova“, dakako bez gostovanja Bajage sinoć. Iako je pjesma „Kuća bez krova“, izvedena kao prva na bisu, ujedno trebala predstavljati i posljednju, slijedile su je ponovljene „Vjeruj u mene“ i „Trening za umiranje“ obzirom da publika nije prestajala sa zbornim pjevanjem i onim dobro poznatim „hoćemo još“, pa je koncert trija probio predviđenu duljinu trajanja od sat i pol i konačno stao nakon izvedbe „Pijan / Trijezan”.

Utisak sinoćnjeg Kekinovog ‘kopernikanskog obrata’ mogao bi se svesti na kratki zaključak: danas u klubu, uskoro u dvorani.

Naime, prearanžirane pjesme Hladnog piva čak i u verzijama s triom donijele su osvježenje i novi šarm bez da je narušena njihova prvotna poruka, dapače dobile su okvir u kojem se Kekin vidno osjeća zadovoljnim i ispunjenim. Kažem, triom, jer Mile s izlaskom novog albuma priprema povećati brojno stanje benda. Pridoda li se tome i njegov stand-up osjećaj i karizma koja ga prati, jednostavno je teško reći da njemu nisu suđene velike pozornice, čak i kada na ovaj način, kojem smo svjedočili sinoć, poput nekog uzbuđenog tinejdžera koji je upravo zasvirao u bendu to pokušava.

Jednostavno, možda bi Mile htio pobjeći od velikih pozornica, ali velika pozornica ne može pobjeći iz njega.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X