Mile Kekin u Vintage Industrialu – prvi koncertni temelj ‘Kuće bez krova’

Prvi koncertni temelj svoje ‘Kuće bez krova’ Mile Kekin je izlio u četvrtak u krcatom Vintage Industrialu.

Mile Kekin u Vintage Industrialu (Foto: Zoran Stajčić)

Koncert je počeo ranije, nego obično u tom klubu, ali bio je i ranije pun posjetiteljima koji su došli pozdraviti novi izlet frontmena Hladnog piva u solo vode. Novi, jer prvi se s „Putnicima“ dogodio prije 18 godina. „To je već odrastao čovjek“, što bi rekla Ivanka Mazurkijević, ilustrirajući taj vremenski period, sinoć na pozornici u društvu Kekina. No doći ćemo i do toga. ‘Ajmo redom.

Za početak, ono što je odmah upadalo u oči bila je Kekinova transformacija, jer sinoć, on nije bio frontmen Hladnog piva. Novi projekt. Novi bend. Novi pristup. Novi Mile Kekin. Ili možda Mile Kekin kakav je oduvijek čučao negdje duboko u onom Kekinu iz Piva. Ili je ovaj novi jednostavno sazrio iz potonjeg. Kako god bilo, ovaj novi Kekin je svladao i ponešto stand-up ophođenja, a bome se i fore & šale na svoj račun, kojima je generacijski radio male inventure po prisjećanjima prisutnih, nisu odbijale tupo i nijemo o zidove kluba, već su padale u ‘jastuke smijeha’ i odobravanja.

Mile Kekin u Vintage Industrialu (Foto: Zoran Stajčić)

Složio on tako ugodnu kućnu atmosferu i razbio i svaku pomisao na neku ukočenost i nelagodu, a što je vrijeme odmicalo i on sam bivao opušteniji, tako su i stand-up pogotci bivali sve uspješniji. Možda je najuspješnija među njima bila njegova solo izvedba uz akustičnu gitaru pjesme „Okrenuo sam tvoj broj“. Možda je bila planirana kao intermeco da ostatak benda malo protegne noge do backstagea, a ispala je pravi mali šlagvort nakon kojeg su se zimzeleno zazelenile pjesme s albuma „U dva oka“ i koje su, eto, skoro dva desetljeća čekale neku ponovnu izvedbu uživo.

Dakako, taj dio koncerta nije mogao proći bez gošće i dueta koji je obilježio taj album, bar kad je riječ o emitiranju na radio valovima. Ivanka Mazurkijević je zajedno s Kekinom otpjevala „Dolje je bolje“ i ostala na pozornici i u idućoj „Maslina“. Obzirom da je to očekivano diglo adrenalin, posebice prvih redova, publike, ispravna je bila i odluka da Mile izvede obradu riječkog Belfast Fooda „Van iz grada“, jer se svojom ‘keltovštinom’ dobro uklopila u narativ Kekinove pjesmarice u kojoj općenito ne nedostaje zelenih irskih premaza.

Mile Kekin i Ivanka Mazurkijević u Vintage Industrialu (Foto: Zoran Stajčić)

Koncert je bio i prilika da se po prvi put u javnoj izvedbi čuje i pjesma „Psi“ (ako sam dobro čuo), pankoidnim ubodom kojim se Mile obračunava s navikama sijanja mržnje kroz internetske komentare, i koja se trebala naći na novom albumu „Kuću bez krova“, ali je izbačena. Možda i opravdano, jer u sebi nosi karakteristike koje je možda i previše podsjećaju na opus Hladnog piva.

Posljednji niz „Zbogom tjeskobo“, „Atlantida“ (ovog puta bez Bajage na pozornici, jer je istovremeno imao koncert u Ljubljani) i još jednom izvedena „Kuća bez krova“ zatvorio je tako listu od čak 20 pjesama izvedenih u službenom dijelu koncerta, čime je bio iscrpljen kompletan Kekinov solo repertoar, ali da bi se zadovoljila publika očigledno mu treba najmanje još jedan album.

Mile Kekin u Vintage Industrialu (Foto: Zoran Stajčić)

Iako je na bisu izjavio da će učiniti ono što čine svi ‘mladi bendovi’, a to je otprašit „Bubašvabe“ Hladnog piva, brzo je dokazao da je to samo bila misao iz stand-up asortimana jer je još jednom u Vintage Industrialu sinoć ‘zarulao’ „Reno 4“, a potom „Takav par“.

U nekom sveobuhvatnom smislu gledano, prvo što mi pada na pamet jest da je Mile Kekin svoju „Kuću bez krova“ u koncertnom smislu izgradio na terenu na kojem se dugo godina bez konkurencije baškario Zoran Predin. To je ta nonšalancija, sličan polu-kabaretski pristup protkan malim i velikim mudrostima servirani uz ‘žličicu patetike’ koje draškaju duše sredovječne publike.

Mile Kekin u Vintage Industrialu (Foto: Zoran Stajčić)

Vrijeme kad život počinje ‘podnositi ozbiljne račune’ i kad je u primjetnoj okolini sve manje onih iz ‘plemena Azri’. I onda u taj ‘procjep’ nekako iznebuha dođe Mile ‘čuo sam se s bivšom’ Kekin s uigranim bendom i odradi ulogu savršenog analgetika za jednu večer. I još podigra tako da usred tjedna s koncertom počne rano, jer zna da je vrag zaposlenima odavno odnio noćnu šalu, i da se ujutro treba rano ustati, kao po kazni.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X