Milky Chance u Tvornici – latino srce i poštena njemačka porcija bezbrižnog popa

Svoj premijerni hrvatski nastup sinoć je u Tvornici kulture priredio njemački bend Milky Chance.

Milky Chance u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Multikulturalnost je odavno učinila svoje. Granice su izbrisane, kao što su i identiteti, posebice u glazbenom svijetu. Zvučna slika često nema nikakve podudarnosti s porijeklom izvođača. Pop folk sastav Milky Chance je dobar primjer. Njihova opčinjenost plesnim ritmom u svakoj prigodi, te ‘puknuti’ vokal Clemensa Rehbeina, koji kao je odrastao napajajući se utjecajima latino lomitelja srca, nikoga ne bi navelo na pomisao da je riječ o bendu iz Kassela, iz samog srca Njemačke, gdje sigurno ne grije meksičko sunce.

A da se i ne govori o trenutku u kojem je jedan „Despacito“ do jučer globalno nepoznatog Luisa Fonsija itekako na tragu glazbenog okruženja u kojem obitava ovaj njemački bend. Dakako, nije ovdje riječ o nekom bestidnom rip-offu, ali sličnosti dakako ima. Upravo u toj multi-kulti kameleonštini grupe Milky Chance, leži i jedan od elementa koji su doprinijeli svjetskoj popularnosti, a dakako iz vida ne treba gubiti i istančan osjećaj za kreiranje pop hitova.

Milky Chance u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Što se tiče sinoćnjeg premijernog nastupa u Velikom pogonu Tvornice kulture, a time u Hrvatskoj općenito, za raspjevanu publiku gotovo je sve što su u sat i pol isporučili Milky Chance bio hit, bez obzira dolazilo s debija „Sadnecessary“ iz 2013. ili prošlogodišnjeg albuma „Blossom“ s kojim je i započeo koncert. Otvoren je s pjesmama „Clouds“ i „Ego“, ali publika je eksplodirala od oduševljenja već na uvodu u „Bloosom“, što se prelilo i na „Doing Good“ i „Firebird“ koje su potom uslijedile. S takvim ekstatičnim startom bilo je lako za očekivati da će ključanje atmosfere nastaviti eskalirati kako su se počeli zgušnjavati i dokazani hitovi grupe. A Rehbein, zatim gitarist i usnoharmonikaš Antonio Greger, kao drugi istureni član, te bubnjarsko-perkusionistički dvojac iza njih, osim što su ‘kuhali’ iskusno, ‘kuhali’ su i srčano. U to nema sumnje. Rehbein nije štedio glasa i redovno je oduševljavao publiku kad god je u par navrata dokazivao vokalne sposobnosti.

No ipak jedini pad tenzija dogodio se u središnjem dijelu tijekom izvedbi slabijih brojeva s novog albuma, tj. pjesama „Peripeteia“ i „Cold Blue Rain“, a ova posljednja koliko god bila u studijskoj verziji zamaskirana, uživo je uistinu rip-off Stingovog hita „Englishman In New York“, dakako ‘sambastično’ prearanžiran. Ali čim je Rehbein potom otpjevušio melodiju „Down By The River“, zborno pjevanje i oduševljenje se vratilo.

Milky Chance u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Službeni dio koncerta zatvoren je s „Loveland“ i „Cocoon“, a kulminacija je bio usnoharmonikaški solo Antonia Gregera isprepleten s udaraljkaškim salvama, što je nedvojbeno bila stara škola Bo Didleya, čime su Milky Chance dali do znanja da nisu baš puki pop proizvod neupoznat s glazbenom prošlošću XX stoljeća. Bis je također bio pošteno, njemački, odrađen. Skoro dvadeset minuta plesnih repeta uz „The Dreamer“, „ Stolen Dance“ i „Sweet Sun“. Došlo je to kao pečat na ‘potvrdu’ da je ovaj bend tek otvorio vrata prema hrvatskoj publici.

Conner Youngblood u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Prije Milky Chance nastupio je eklektični kantautor Conner Youngblood. U utjecajima šarolik, u izvedbi emotivan i pun iznenađenja sve do samog kraja kad je zasvirao i bendžo, a u ponašanju, ophođenju i prilikom promjene instrumenata pak gotovo karikaturalno usporeni kuler koji je, dakle, i kao pojava šarmirao publiku pred sobom.

Za bezbrižnu mladost koja je usred radnog tjedna došla plesati u Tvornicu, ništa te večeri nije krenulo po krivom. Još kad publike Mije Dimšić malo odraste, punit će Milky Chance i Dom sportova.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X