Ministar kulture tehničke vlade Z. Hasanbegović iskoristio otvorenje Vukovar Film Festivala kako bi kritizirao HAVC

Sinoć je otvoren 10. Vukovar Film Festival, a otvorenje je imalo i političku notu.

Zlatko Hasanbegović na otvorenju 10. Vukovar Film Festivala (Foto: Vukovar Film Festival)
Zlatko Hasanbegović na otvorenju 10. Vukovar Film Festivala (Foto: Vukovar Film Festival)

Ministar kulture tehničke vlade Zlatko Hasanbegović otvorio je festival kritizirajući HAVC riječima kako čestita festivalu na opstanku tijekom 10 godina usprkos maćehinskom odnosu eminencija iz HAVC-a koji imaju druge sklonosti i interese. Festival je tako ove godine dobio i političku notu posebice što su na otvorenju bili Andrej Plenković, Zdravko Marić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i drugi viđeniji članovi HDZ-a.

Po pitanju programa, Vukovar Film Festival otvoren je projekcijom mađarskog filma „Ovo nije moje vrijeme“ koji je prije mjesec i pol dana pobijedio na filmskom festivalu u Karlovym Varyma. Ovogodišnje otvorenje uveličali su svojim dolaskom u Vukovar redatelj filma Szabolcs Hajdu, koju ujedno glumi glavnu ulogu, kao i Orsolya Török-Illyés, Zsigmond Hajdu,i Lujza Hajdu, redateljeva supruga i dvoje djece koji također glume u filmu.

Prije ovog filma prikazan je kratki film Jasne Nanut “Igra malog tigra”, ljubavna igra između Krešimira Mikića i Ane Stunić. Jasna Nanut početkom je godine diplomirala režiju na akademiji te sada priprema svoj prvi dugometražni film.

Na festivalu će se tijekom njegova trajanja još prikazati novi filmovi Woodyja Allena, Jima Jarmuscha i Pedra Almodovara, pobjednik festivala u Cannesu “Ja, Daniel Blake” Kena Loacha, “Matura” Cristiana Mungiua koji je u Cannesu proglašen najboljim redateljem. O najboljem filmu iz kompeticije odlučivati će žiri koji čine glumica Anja Šovagović, producentica Anita Juka i filmski kritičar Igor Tomljenović.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh