Mizar ‘Deteto i beloto more’ – tradicija pobijedila rock

Kultni makedonski dark-rock bend udružio se s crkvenim zborom Harmosini. Rezultat je slušljiv, ali ne i nezaboravan.

Mizar ‘Deteto i beloto more’

Mizar ima blistavu prošlost, njihov zvuk iz osamdesetih nevjerojatno je utjecao na scenu u Makedoniji i izvan nje, perfektno su spajali post-punk i tradicionale, imali su kultni status, vjerno sljedbeništvo obojano svim nijansama crne šminke, imali su dvije izuzetno snažne ploče, karijeru ogrnutu mistikom i bili su legende.

A onda su se odlučili vratiti. A povratak je te 2003. uključivao prvo samo jedan koncert u Skoplju, zatim se turneja ipak proširila (Zagreb ih je ugostio u Aquariusu), pa je došao album „Terrible Beuty“ s hit singlom „Počesna strelba“, pa nova turneja, pa još jedan album… I tako Mizar traju do danas, sa samo jednim originalnim članom, gitaristom Gorazdom Čapovskim. Iz benda je otišao i pjevač prepoznatljivog dubokog glasa Goran Tanevski, kojega je na friškom albumu „Deteto i beloto more“ morao zamijeniti cijeli zbor.

Ovoga trenutka Mizar više nalikuje na projekt nego na bend, a suradnja s bizantijskim zborom Harmosini u prvi je plan izbacila makedonsku glazbenu ostavštinu, koja je u Mizaru dosad uvijek djelovala iz sjene. Kombinacija tradicionalnih napjeva i autorskih skladbi izvojevala je album koji zvuči kao light verzija dosadašnjih uradaka Mizara, mada, kad je o makedonskim tradicionalima riječ, na njih je teško ostati imun.

Bez prevelikog podizanja instrumentalnog tonusa, Mizar je na albumu „Deteto i beloto more“ uglavnom pratnja vrsnim pjevačima iz Harmosinija, a negdje oko sredine CD-a, na skladbi „Belo more“, ovaj je logični glazbeni spoj ipak malo pretjerao, ušavši u zabavnjačke vode, gotovo narodnjačke. Zaboravimo li to, album je slušljiva cjelina sakralnog ugođaja, koji od „Alexandera“, preko „Konstantinopola, pa do „Proleta pod zemjata“ i završnog „Avraamovog voinstva“ istražuje koliko daleko mogu dobaciti rock i tradicija.

Tradicija je u ovom slučaju odnijela pobjedu, zbog čega album „Deteto i beloto more“ pomalo zvuči kao glazbeni suvenir kojega ste kupili na štandu uz Ohridsko jezero. Od Mizara se, u kakvom god sastavu danas djelovao, ipak očekivalo malo više.

Ocjena: 6/10

(Dallas Records, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X