Mizar najavio peto ukazanje

Mizar je kultna makedonska rock grupa nastala 1981. godine u Skoplju i jedna je od pionira dark zvuka na ovim prostorima.

Mizar obznanio naslovnicu novog albuma (Art Cover: Nikola Pijanmanov. Digital design: Vlade Spasov)

Grupa je nazvana po zvijezdi Mizar iz sazvježđa Velikog medveda, zvijezdi vodilji mnogim putnicima. Iako je Mizar prije svega rock sastav, kroz njihov zvuk se provlače nekada jači, nekada slabiji prizvuci makedonskog etna i bizantskih tradicija u dosta mračnoj atmosferi kojoj posebno doprinose duboki vokali zasnovani na crkveno slavenskom pjevanju. Grupa je posebno značajna po svom prvom istoimenom albumu iz 1988. godine, s kojeg je i originalna verzija pjesme “Uninije” koju je u ovom slučaju bend obnovio i snimio novu verziju. Svojevrsni je to podsjetnik na taj sjajni album koji je ujedno bio prvi popularni album na makedonskom jezikom široko prihvaćen u regiji. Album je postigao veliki uspjeh i po mnogima je među deset najboljih albuma u ex Jugoslaviji.

U svojoj dugoj povijesti Mizar je imao pet ukazanja (revalations), sva s različitim pjevačima. Od svog osnutka do danas, Gorazd Čapovski (gitarist i autor) je jedini stalni član Mizara. Tako su redom nastajali albumi: 1988. – “Mizar”, 1991. – “Svjat Dreams”, 2004. – “Kobna Ubavina”, 2007. – “Pogled kon cvetnata gradina”, 2010. – “Deteto i beloto more”.

Svoje najnovije ukazanje kultni makedonski sastav najavljuje pjesmom “Galeb” u ožujku 2020. godine. Ove godine izašle su “A day is coming / Доаѓа Ден”, “Luzna / Scar” i nanovija “Uninije” (2021.) koja je obrada pjesme s kultnog prvog albuma “Mizar”. Autor “Uninije” je Gorazd Čapovski, kao producent mu se pridružio Zlatko Simionski, a singl je kao i album sniman u studiju Do Re Mi u Skoplju.

Sastav ponosno najavljuje veliki koncert krajem srpnja ove godine u Ohridu, a izdavanje novog albuma vezano uz njihovo peto ukazanje je planirano je za jesen. Pored Gorazda Čapovskog (gitara) aktualni Mizar čine Zoran Tortevski (vokal), Pece Kitanovski (bas), Zlatko Simionski (bubanj).

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X