Mizar predstavlja novi singl ‘Izgoren od ova sonce’

Krajem prošle godine Mizar je objavio singl ‘1903’, pjesmu o slobodi pjevanu po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog, napisanog prije gotovo 50 godina, ali kako iz Mizara poručuju, tema slobode je nažalost poprilično aktualna.

Mizar – Izgoren od ova sonce

“Izgoren od ova sonce” (Burned by This Sun) nova je pjesma kojom Mizar u ozbiljna glazbena djela pretače ljudsku pojavnost na ovoj planeti, teška osjećanja s kojima se bore mnogi među nama. Ovaj put manje mračnu i lakšu, jedinstvenu Mizarovu glazbu potpisuje Gorazd Čapovski, a kao autor teksta pridružio mu se Zoran Tortevski, pjevač iznimnog, dubokog glasa. Specifičan vizual pjesme “Izgoren od ova sonce”, u originalu je slika makedonskog umjetnika Nikole Pijanmanova, čija su djela već krasila vizuale Mizarovih materijala.

Kroz četiri desetljeća postojanja (koje su obilježili 2021.), Mizar je snažno utjecao na stvaranje makendonske rock scene i stekao status najautentičnije pravoslavne punk grupe. “Njihova pojava je u Makedoniji bila šamar nefunkcionalnom društvu, razbijanje stereotipa, isticanje pozitivnog nacionalizma i pre svega uspeli su kao niko pre njih da imputiraju u srce omladine kritičan stav prema sadašnjosti naspram sveopšte prihvaćenog stava konformizma u društvu i predodređenih poteza sistema. Mizar je bio autentični makedonski pravoslavni punk bend koje je poruke slao na malo suptilniji način nego ostali punk bendovi”, u nedavnom je intervjuu rekao Tošo Filipovski, makedonski književnik, autor prve makedonske rock enciklopedije i glazbeni kritičar koji trenutno radi na biografiji Mizara, prvoj biografiji jednog makedonskog rock benda.

Pjevanjem na materinjem jeziku i vještim spajanjem vizantijske glazbe i crkvenog pjevanja sa suvremenim glazbenim alternativnim gothic trendovima, Mizar i dan danas vrlo upečatljivo iznosi kritički stav o socijalnim, društvenim i političkim temama. Pjesma “Izgoren od ova sonce” govori o tome kako čovjek, nemajući temelj svog postojanja, boravi u ovom licemjernom, lažnom predstavljenom svijetu. Obuzet takvim nemirom i strahom, misli kako je najbolje pobjeći. Želi se sakriti od malodušja i bure, i moli da dobije krila te odleti negdje daleko, gdje će konačno dobiti toliko potreban mir.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X