‘Močvara i priča o URK-u’ – šarena i bogata riznica uspomena

Monografija kluba koja će oduševiti svakoga tko je pratio ili bio dijelom scene u posljednjih dvadeset godina.

  • 19
    Shares
“Močvara i priča o URKu”

Prema stihovima samozvanog majstora borilačkih vještina iz Sinja, Bore Leeja, kao što je “obična” močvara stanište neobičnih žaba, zmija, raznih kukaca i kornjača, tako je istoimeni zagrebački klub na nasipu već devetnaest godina sletište i dom neobičnih ljudi, izvođača raznih umjetnosti. Riječ je o likovima kakvi bi teško našli svoje mjesto pod suncem na nekim drugim lokacijama u Zagrebu i Hrvatskoj, pogotovo u vrijeme začetka nove scene koja je rasla zajedno s Udruženjem za razvoj kulture (URK), odnosno ekipom koja danas vodi program u Močvari.

Njihova povijest ukoričena je u doista bogatu i šarenu monografiju od gotovo petsto stranica u boji koja je prošli tjedan imala svoju promociju, a gdje drugdje nego u klubu čiju povijest na tako opsežan način prezentira. Osim kung fu majstora Bore, čiji je cjelovečernji “breakthrough” film “U kandžama velegrada” najvećim dijelom snimljen upravo u prostorijama Močvare, na predstavljanju su bili i brojni drugi likovi koji su svojim djelovanjem čvrsto vezani za ovaj klub. Među njima se svakako ističe legendarni kantautor naivnog rocka, Mance, čijih sedam inča vinila prati ovo izdanje.

“Močvara i priča o URK-u” u početku je zamišljena kao kolekcija programskih knjižica Močvare u koje su, kako piše glavni urednik izdanja Kornel Šeper, bili jednako zaljubljeni i organizatori i posjetitelji, da bi im se dodali i plakati, a kao predah od vizualnog sadržaja dodavani su im i tekstovi, čiji je broj i opseg sve više rastao kako bi se u cijelosti ispričala priča kluba i Udruženja, koja započinje u davnim danima Galerije ESCE u kojoj su svirala imena kao što su primjerice Fugazi ili Jesus Lizard, kao i Disciplina kičme, Sexa i Marko Brecelj, pa preko prvog zagrebačkog skvota Kuglane i festivala na Ponikvama i dana u Rupi na Filozofskom fakultetu pa do buđenja Močvare, prvo u Runjaninovoj, pa zatim na obali Save gdje djeluje punom parom i danas.

Knjiga donosi i podsjetnik na neke od ključnih koncerata održanih u klubu, a među njih su uvršteni gostovanje slavnog Jonathana Richmana, zatim besplatni koncert Black Rebel Motorcycle Cluba koji je ušao u legendu nakon otkazivanja nastupa Lennyja Kravitza, zatim Einsturzende Neubauten, Shellack, The Residents, intimni nastup Calvina Johnsona, te koncert sirijskih post rockera Khebez Dawle odsviran u njihovom bijegu na ovom dijelu izbjegličke rute. Knjiga se trudi predstaviti i sve segmente programa Močvare, od kazališta i filmskih večeri, preko izložbi, poezije i slušaonica, pa do serije intimnih koncerata poznatih kao Začarana Močvara, ali i brojne suradnike kluba, fotografe, dizajnere, prijatelje i tvorce svih oblika sadržaja kojima nas već dva desetljeća ovaj prostor hrani i napaja.

Određeni dijelovi priče ispričani su u formi stripa, dok plakati i flajeri kojima vrve ove stranice bude sjećanja na brojne programe koje možda više i ne pamtimo, kao i na one koje nikada nećemo zaboraviti. Tiskanje ove monografije financirano je s čak osam tisuća dolara skupljenih u crowdfunding kampanji i posljednji je u nizu dokaza kako se na taj način kvalitetno može ostvariti ambiciozna ideja poput ove. Svatko tko je pratio ili bio dijelom scene u ovom razdoblju zasigurno će se oduševiti ovom žarko obojanom i prebogatom riznicom uspomena. A ekipi iz Močvare od srca želimo da nanižu još dovoljno godina rada za cijeli niz ovakvih monografija.

  • 19
    Shares

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X