‘Močvara i priča o URK-u’ – šarena i bogata riznica uspomena

Monografija kluba koja će oduševiti svakoga tko je pratio ili bio dijelom scene u posljednjih dvadeset godina.

“Močvara i priča o URKu”

Prema stihovima samozvanog majstora borilačkih vještina iz Sinja, Bore Leeja, kao što je “obična” močvara stanište neobičnih žaba, zmija, raznih kukaca i kornjača, tako je istoimeni zagrebački klub na nasipu već devetnaest godina sletište i dom neobičnih ljudi, izvođača raznih umjetnosti. Riječ je o likovima kakvi bi teško našli svoje mjesto pod suncem na nekim drugim lokacijama u Zagrebu i Hrvatskoj, pogotovo u vrijeme začetka nove scene koja je rasla zajedno s Udruženjem za razvoj kulture (URK), odnosno ekipom koja danas vodi program u Močvari.

Njihova povijest ukoričena je u doista bogatu i šarenu monografiju od gotovo petsto stranica u boji koja je prošli tjedan imala svoju promociju, a gdje drugdje nego u klubu čiju povijest na tako opsežan način prezentira. Osim kung fu majstora Bore, čiji je cjelovečernji “breakthrough” film “U kandžama velegrada” najvećim dijelom snimljen upravo u prostorijama Močvare, na predstavljanju su bili i brojni drugi likovi koji su svojim djelovanjem čvrsto vezani za ovaj klub. Među njima se svakako ističe legendarni kantautor naivnog rocka, Mance, čijih sedam inča vinila prati ovo izdanje.

“Močvara i priča o URK-u” u početku je zamišljena kao kolekcija programskih knjižica Močvare u koje su, kako piše glavni urednik izdanja Kornel Šeper, bili jednako zaljubljeni i organizatori i posjetitelji, da bi im se dodali i plakati, a kao predah od vizualnog sadržaja dodavani su im i tekstovi, čiji je broj i opseg sve više rastao kako bi se u cijelosti ispričala priča kluba i Udruženja, koja započinje u davnim danima Galerije ESCE u kojoj su svirala imena kao što su primjerice Fugazi ili Jesus Lizard, kao i Disciplina kičme, Sexa i Marko Brecelj, pa preko prvog zagrebačkog skvota Kuglane i festivala na Ponikvama i dana u Rupi na Filozofskom fakultetu pa do buđenja Močvare, prvo u Runjaninovoj, pa zatim na obali Save gdje djeluje punom parom i danas.

Knjiga donosi i podsjetnik na neke od ključnih koncerata održanih u klubu, a među njih su uvršteni gostovanje slavnog Jonathana Richmana, zatim besplatni koncert Black Rebel Motorcycle Cluba koji je ušao u legendu nakon otkazivanja nastupa Lennyja Kravitza, zatim Einsturzende Neubauten, Shellack, The Residents, intimni nastup Calvina Johnsona, te koncert sirijskih post rockera Khebez Dawle odsviran u njihovom bijegu na ovom dijelu izbjegličke rute. Knjiga se trudi predstaviti i sve segmente programa Močvare, od kazališta i filmskih večeri, preko izložbi, poezije i slušaonica, pa do serije intimnih koncerata poznatih kao Začarana Močvara, ali i brojne suradnike kluba, fotografe, dizajnere, prijatelje i tvorce svih oblika sadržaja kojima nas već dva desetljeća ovaj prostor hrani i napaja.

Određeni dijelovi priče ispričani su u formi stripa, dok plakati i flajeri kojima vrve ove stranice bude sjećanja na brojne programe koje možda više i ne pamtimo, kao i na one koje nikada nećemo zaboraviti. Tiskanje ove monografije financirano je s čak osam tisuća dolara skupljenih u crowdfunding kampanji i posljednji je u nizu dokaza kako se na taj način kvalitetno može ostvariti ambiciozna ideja poput ove. Svatko tko je pratio ili bio dijelom scene u ovom razdoblju zasigurno će se oduševiti ovom žarko obojanom i prebogatom riznicom uspomena. A ekipi iz Močvare od srca želimo da nanižu još dovoljno godina rada za cijeli niz ovakvih monografija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X