‘Moj je film o bendu Morphine i dubinskoj priči koju su ispričali sami članovi benda’

Povodom premijernog prikazivanja dokumentarnog filma ‘Morphine – Journey of Dreams’ na ovogodišnjem DORF-u porazgovarali smo s Markom Shumanom, redateljem filma o kultnom bendu Morphine.

Morphine
Morphine

Čega ste se držali u narativno-kronološkom slijedu scenarija?

Mark Shuman: Pa dosta sam rano definirao strukturu drame tročinke. Ima sve elemente drame: uspon benda, njihov uspjeh i konačni tragični ishod. Htio sam prikazati kako bend, bilo koji bend, dolazi do tih faza. Naime, vrlo je neobično da nekomercijalan bend poput njih doživi takav uspjeh. Na mnogo je načina narativna i kronološka linija bila već definirana, ali moja je odluka kako je prikazati. Prijatelj Malcolm Hearn, urednik iz New Yorka, pomogao mi je u početku i prvi je primijetio da imam intimnu priču benda i njima najbližh ljudi. To me potaklo na razmišljanje i odličio sam ispripovijedati priču bez naratora i pustio sam govornike da ispričaju priču. Naposljetku je to bio izazov: strukturirati priču prema njihovim iskazima.

Zasigurno je pritom bilo mukotrpno obraditi arhivske materijale dobivene od benda, ali i povezanih pojedinaca koji su bili s Morphineom na putu do uspjeha. Kako ste zapravo pristupili tom konkretnom dijelu snimanja kao vjerojatno najtežem dijelu produkcije?

Mark Shuman: Zapravo sam uživao arhivirajući materijale, iako je bilo preplavljujuće u nekim trenucima. Imam oko stotinu sati snimki intervjua i starih materijala. Tu su stotine fotografije i Danini dnevnici. Nabavio sam sve kazete Marka Sandmana snimljene za njegove karijere, ne samo one u Morphineu. Mislim da je najzahtjevnije bilo to sve filtrirati u sat i pol filma. Kako to obraditi? Razgovarao sam s producenticom i prijateljicom Dawnom Johnoson koja upravo završava dokumentarac o Dougu Sahmu i rekla mi je da sam sretan što sam imao toliko video materijala jer je Morphine bend devedesetih kada su kamere i kazete bile rasprostranjenije. Trebalo je puno vremena za montiranje, pri čemu su mi pomogli moji montažeri Mike Mariconda i Leah Marino. Također, moram zahvaliti Dani na dnevnicima i ljudima poput Lise Deupree (Jeromeova supruga) koja je snimila sve nastupe benda. No najviše moram biti zahvalan Marku na čuvanju svega tijekom godina; svaki flyer, fotografiju i snimku nastupa.

Koje su Vam prve impresije benda?

Mark Shuman: Vidjeti Morphine uživo po prvi put bilo je očaravajuće. Gledao sam bend o kojem sam čuo po prvi puta tek nekoliko mjeseci prije, pa je vidjeti ih uživo bilo nevjerojatno. Mark je bio potpuno izvoran i vladao je svakim dijelićem pozornice svojim nastupom i basom. A taj zvuk… Wow. Odmah sam znao da su jedan od najposebnijih bendova koje sam vidio.

Sad kad ste potpuno uronjeni u njihovu povijest i nastanak, kako biste definirali osobu Marka Sandmana i njegovo nasljeđe u glazbi?

Mark Shuman: Ne znam kako bih odgovorio na ovo pitanje. Ne bih znao je li on već definiran, a vrijeme će pokazati svoje. Mark i Morphine imaju dobru obožavateljsku bazu diljem svijeta. Glazba je bezvremenska. Internet je definitivno pomogao u održavanju statusa. Nadam se da je ovo samo početak njihove medijske prisutnosti i da će zaraditi status koji zaslužuju.

Što biste željeli filmom naučiti postojeće fanove, a što nekoga tko nikad nije čuo za Morphine?

Mark Shuman: Pa, pokušao sam pristupiti snimanju s obožavateljima na pameti, ali i s mlađim generacijama i svima onima koji nikad nisu čuli za njih. Zasad mlađe generacije bolje reagiraju na film i zbog toga sam zahvalan. Pokušao sam pustiti snimke uživo da udahnu život filmu bez komentara i naracije, odnosno pokazati mnoge strane njihovih nastupa kako bih prenio sve suptilnosti njihovog zvuka. Nadam se pomoći ljudima shvatiti iskustvo nezavisnog benda, što kreativno, što poslovno. Htio sam prikazati utjecaj na preživjele članove benda i ljude najbliže Morphineu.

Naposljetku, Vaš će film biti prikazan na festivalu Dorf u Vinkovcima. Što imate za reći publici koja će ga gledati u najstarijem europskom gradu?

Mark Shuman: Opa, pa nisam znao da je to najstariji europski grad! To je odlično! Puno sam putovao, ali nikad u Hrvatsku i zbog toga se veselim naučiti više o zemlji i vašoj kulturi. Što se prikazivanja filma tiče, nadam se da će opravdati ime i da će se svidjeti fanovima. Također se nadam da će i stvoriti neke nove fanove. Uzbuđen sam što film otvara festival i doista sam zahvalan Toniju Šariću na pomoći da se ovo ostvari.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X