Monsieur Doumani u Močvari – ljubav kojoj ni virus ništa ne može

Ciparski trio u nedjeljnu je večer unatoč zaoštrenim antipandemijskim mjerama u Močvari opravdao status novih miljenika zagrebačke publike.

Monsieur Doumani u Močvari (Foto: Jahvo Joža)

Kad su prije dvije godine nastupili na besplatnom koncertu u cirkuskom šatoru iza Močvare, rijetko je tko od posjetitelja znao što očekivati od ciparskog trija Monsieur Doumani, a još je manje bilo onih koji bi se usudili prognozirati jednu od najluđih “štalskih” veselica u skorijem pamćenju. No, njihov koncert bio je upravo to, razuzdana world music fešta koja je jamčila da će se svatko od onih koji su joj prisustvovali zakleti da će iskustvo ponoviti čim se opet ukaže prilika.

Sudbina je ipak, na našu žalost, imala pomalo drugačije planove. Zahvalni Ciprani, koji su prošlim koncertom bili jednako zadivljeni kao i publika, održali su tada položeno obećanje i vratili se u klub na nasipu velikom brzinom, no prokleta pandemija se potrudila onemogućiti euforično veselje s prethodnoga gostovanja. Ograničen broj ulaznica, maske i fizička distanca jednostavno imaju takav utjecaj na atmosferu i teško da ćemo se doskora u potpunosti naviknuti na njih. Ipak, unatoč nesmiljenim vremenima ne može se reći da je Monsieur Doumani na bilo koji način podbacio; odradili su još jedan vrhunski nastup na sasvim drugačiji način.

Monsieur Doumani u Močvari (Foto: Jahvo Joža)

U dvije godine između njihovih nastupa u Močvari, bend je snimio, te nedavno za Glitterbeat Records objavio, novu ploču “Pissourin”. Riječ je o najboljem albumu njihove karijere i jednom od onih koji se se zaslužili naći na popisu najboljih izdanja godine, i to ne samo unutar world music kategorije. Na toj ploči proširili su svoj glazbeni izričaj dodatnom dozom psihodelije i zakoračili na sam vrh žanrovskih ljestvica prodavanosti, usput skupljajući oduševljene pohvale kritike u brojnim cijenjenim publikacijama diljem svijeta.

Sinoćnji koncert očekivano je najviše grabio iz hvaljenog novog materijala, a sa svakom izvedbom su dodavali sve više energije da bi na koncu eksplodirali s naslovnom pjesmom ploče i, konačno sjajnom “Tiritichtas”. U drugoj polovici nastupa zašli su i u pjesme s prethodnih izdanja od kojih se posebno ističe “Paiakin Miroaton”, satirični komentar na posljedice financijske krize u njihovoj domovini. U usporedbi sa zadnjim nastupom, njihova inače načelno akustična glazba izvođena na tzourasu, tradicionalnom žičanom instrumentu sićušnoga tijela i dugačkoga vrata, te trombonu i gitari uz dozirani elektronički kick, ovaj put je pojačana raznim pedalama stvarala ugođaj koji je djelovao moderno i, reklo bi se, rokerski.

Monsieur Doumani u Močvari (Foto: Jahvo Joža)

Nema dvojbe da su i u ograničenim uvjetima trojica Ciprana potvrdila obostranu ljubav između benda i zagrebačke publike, a program Vrelo zvuka, kojem još jednom trebamo zahvaliti na naporima da nam osigura odlične koncerte poput ovog – i još k tome ponovno s besplatnim ulaznicama, što nikako nije beznačajna stvar –  sigurno neće propustiti priliku da nam organizira i nove susrete s njima u budućnosti. Naravno, nadamo se da će se ta prilika ukazati skoro te da će pojam novonormalnog do tada već postati reliktom minulih vremena. Nadu nam barem još uvijek nitko ne može oduzeti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X