Montažstrojevo pionirsko kazalište ’55+’

Montažstroj nastavlja rad na najnovijem društveno angažiranom projektu ’55+’. Nakon početnog okupljanja u Zagrebačkom kazalištu mladih, 99 osoba u rasponu od 55 do 89 godina sudjelovat će na kreativnim radionicama u Centru mladih Ribnjak, Međunarodnom centru za usluge u kulturi, Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade te Centru za kulturu Trešnjevka. Cilj je radionica otkriti i potaknuti svu živost i kreativnu snagu koja se nalazi u sudionicima projekta unatoč njihovim godinama.

Prvi dan radionice '55+' Montažstroja (Foto: Montažstroj)

Prvi dan radionica protekao je u dobrom raspoloženju kroz upoznavanje sudionika uz rad, pjesmu i ples. Na radionicama pokreta sudionici projekta pokazali su svoje plesačke vještine, na dramskim radionicama pokazali su kreativnost i spremnost za učenje novoga, a oni koji su se odlučili za novo-medijske radionice krenuli su u izradu vlastitih fotografskih eseja koje će naučiti prenijeti na Internet. Uz navedene radionice sudjelovali su i u radionicama razgovora. Rezultat svih ovih aktivnosti koje će se odvijati od 28. svibnja do 20. srpnja bit će kazališna predstava i dokumentarni film u kojima će svatko od sudionika dobiti onoliko sekundi koliko ima godina.

Od svih sudionika najveći broj ima između 60 i 65 godina, a dvije trećine sudionika su žene. Većina je umirovljena, a određeni broj sudionika još uvijek radi, dok su neki od njih još radno aktivni, ali nezaposleni. Trećina sudionika je u braku, ali je i velik broj onih koji su samci ili udovci te u projektu vide sjajnu priliku za druženje. Iako su neki od njih imali iskustva s filmskim i televizijskim statiranjem, ili u davnim nastupima u pionirskim kazalištima i u kulturno-umjetničkim društvima, odlučili su se umjesto statista postati protagonisti za što im Montažstroj pruža jedinstvenu priliku.

Njihova motivacija za ulazak u projekt „55+“ je raznolika: neki od njih žele steći nova znanja, neki se žele družiti i zabaviti, neki imaju puno slobodnog vremena pa ga žele kvalitetno ispuniti… Ipak, sve sudionike su zaintrigirala pitanja o najvažnijim minutama u životu što je bio poticaj i izazov za inventuru ukupno 30 milijuna minuta koje su do sada proživjeli. Njihove priče o najvažnijim, najbolnijim, najtužnijim ili pak najsretnijim minutama bit će potka kazališne predstave i dokumentarnog filma u kojima će oni biti glavni protagonisti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X