Montažstrojevo pionirsko kazalište ’55+’

Montažstroj nastavlja rad na najnovijem društveno angažiranom projektu ’55+’. Nakon početnog okupljanja u Zagrebačkom kazalištu mladih, 99 osoba u rasponu od 55 do 89 godina sudjelovat će na kreativnim radionicama u Centru mladih Ribnjak, Međunarodnom centru za usluge u kulturi, Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade te Centru za kulturu Trešnjevka. Cilj je radionica otkriti i potaknuti svu živost i kreativnu snagu koja se nalazi u sudionicima projekta unatoč njihovim godinama.

Prvi dan radionice '55+' Montažstroja (Foto: Montažstroj)

Prvi dan radionica protekao je u dobrom raspoloženju kroz upoznavanje sudionika uz rad, pjesmu i ples. Na radionicama pokreta sudionici projekta pokazali su svoje plesačke vještine, na dramskim radionicama pokazali su kreativnost i spremnost za učenje novoga, a oni koji su se odlučili za novo-medijske radionice krenuli su u izradu vlastitih fotografskih eseja koje će naučiti prenijeti na Internet. Uz navedene radionice sudjelovali su i u radionicama razgovora. Rezultat svih ovih aktivnosti koje će se odvijati od 28. svibnja do 20. srpnja bit će kazališna predstava i dokumentarni film u kojima će svatko od sudionika dobiti onoliko sekundi koliko ima godina.

Od svih sudionika najveći broj ima između 60 i 65 godina, a dvije trećine sudionika su žene. Većina je umirovljena, a određeni broj sudionika još uvijek radi, dok su neki od njih još radno aktivni, ali nezaposleni. Trećina sudionika je u braku, ali je i velik broj onih koji su samci ili udovci te u projektu vide sjajnu priliku za druženje. Iako su neki od njih imali iskustva s filmskim i televizijskim statiranjem, ili u davnim nastupima u pionirskim kazalištima i u kulturno-umjetničkim društvima, odlučili su se umjesto statista postati protagonisti za što im Montažstroj pruža jedinstvenu priliku.

Njihova motivacija za ulazak u projekt „55+“ je raznolika: neki od njih žele steći nova znanja, neki se žele družiti i zabaviti, neki imaju puno slobodnog vremena pa ga žele kvalitetno ispuniti… Ipak, sve sudionike su zaintrigirala pitanja o najvažnijim minutama u životu što je bio poticaj i izazov za inventuru ukupno 30 milijuna minuta koje su do sada proživjeli. Njihove priče o najvažnijim, najbolnijim, najtužnijim ili pak najsretnijim minutama bit će potka kazališne predstave i dokumentarnog filma u kojima će oni biti glavni protagonisti.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X