The Cult ‘Choice of Weapon’ – dobar, loš, jao…!

The Cult je nekad odbijao nastupati u zemljama gdje im se aktualni album loše prodavao. No, izbora više nemaju – evo ih po treći put u Hrvatskoj (Spaladium Arena, 3. srpanj), s polovično odrađenim albumom.

  •  
  •  
The Cult - Choice of Weapon

S Cultom nikad ne znate. Odnosno, znate da su zlatna vremena The Culta iz osamdesetih davno prošla i vratiti se ne mogu. Ali, nada da u njima još ima nečega nekako uvijek tinja. Pa čak i nakon zagrebačkog koncerta, gdje su mnogima u vodu pale i posljednje iluzije o jednom velikom bendu. No, znalo se pojaviti pamtljivih bljeskova, kakav je bio „Beyond Good and Evil“ od prije desetak godina. Unatoč usponima i padovima, zadnjih desetljeća – uglavnom padovima, pri spomenu imena mušičavog Iana Astburyja i dan danas mnogima će zatitrati srce. Situacija je trenutačno upravo takva, jer osim što je novi album vani, očekuje se i koncert u Splitu. Nada da će sve biti u najboljem redu opet je zatitnjala.

„Choice of Weapon“, dakle. Album koje je producirao Bob Rock, odgovoran za posljednje epohalno djelo The Culta „Sonic Temple“.  Rezultat je polovičan, između odličnog i dosadnog. Između uzbudljivog i bezličnog. „Honey From a Knife“, pjesma koja otvara deveti Cultov album, odražava snove onih obožavatelja koji maštaju o zvuku i uzbudljivosti cultovaca iz vremena kad su imali duge kose – prašnjav riff Billyja Duffyja i neodoljivo izvijanje Astburyjevog glasa. Mračne dubine „Elemental Lighta“, na kojima bi im pozavidio i jedan Mark Lanegan, nastavljaju podgrijavati nadanja da je „Choice of Weapon“ dugoočekivani „the album“, konačni povratak grupe koja vjernim sljedbenicima već predugo duguje porciju dobrih pjesama.

A takvih ima još. „The Wolf“ priziva atmosferu s kultnog „Electrica“, čineći cijelu ovu novu diskografsku priču dodatno uvjerljivom. „Life>Death“, nadalje, predstavlja novi, pomalo usporen, poprilično ozbiljan i sasvim prihvatljiv The Cult, dok „For the Animals“, prvi singl, demantira tezu da je Astbury izgubio žar bavljenja rock and rollom. To bi bila šesta od četrnaest stvari na albumu i, nažalost, ona s kojom prestaju dobre kritike, a i prevelika nadanja.

The Cult su negdje u hodu izgubili sposobnost mijenjanja, eksperimentiranja i stalnog otkrivanja sebe, što im je tako dobro polazilo za rukom na prva četiri albuma. Upadanje u vremensku rupu i neuspješno traganje za vlastitim identitetom započelo je s „Ceremonyjem“ 1991. i nastavilo se, uz iznimku spomenutog „Beyond Good and Evil“, do današnjih dana. Album „Choice of Weapon“ bio bi vrhunski komad rocka s retro patinom da je ostao na šest nabrojanih pjesama. Stvar se, međutim, do kraja poprilično razvodnila.

„Amnesia“ i „Wilderness Now“ bezlični su pokušaji spašavanja vlastitih korijena, dok su trud i nastojanja pronalaska inventivnog zvuka jedine značajke koje se mogu staviti uz „Lucifera“ i „A Pale Horse“, a „This Night in the City Forever“ sadrži onu neku pritajenu  snagu The Culta iz davnina, no nevidljive prepreke zaustavile su je na pola puta.

Četiri bonus tracka s limitirane edicije ne popravljaju previše dojam, pa čak i kad Ian konačno opali u svoj čuveni def na „Every Man and Woman Is a Star“. „Embers“, „Until the Light Takes Us“ i završna „Siberia“, pjesme odrađene naelektriziranom rutinom, polako troše snagu albuma.

CD „Choice of Weapon“ će sasvim legitimno pronositi ime The Culta po svijetu i na najavljenoj turneji, radi se o solidnom uratku. Album je to, međutim, koji im neće donijeti nijednog novog sljedbenika, dok će stari fanovi slegnuti ramenima, sami sebe utješiti da je moglo biti i puno lošije te se vratiti Foo Fightersima, bendu koji je od Culta pokupio nepatvoreni, šmekerski zvuk gitare i frajerski gard na stageu.

Ocjena: 6/10

Izdavač: Cooking Vinyl, 2012.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X