More Love Ensemble ‘Waking Up’ – manje je više

Jazz trio kojeg čine pjevačica Melita Lovričević, bubnjar Enos Kugler i Petar Ćulibrk na klaviru i Rhodes klavijaturama dokaz su kako lo-fi pristup može samo biti plus kad glazbenici daju mašti na volju.

More Love Ensemble ‘Waking Up’

A mašte im je trebalo puno, jer u instrumentalnom pogledu More Love Ensemble ima samo dva instrumenta (ako se izuzme vokal), iako i tu treba uzeti u obzir moć Rhodesa kojim se mogu vješto nadomjestiti bas linije. Poigravanje s atmosferom i tempiranje ovaj sastav je jako dobro razvio, a treba dodati da je i od tišine stvorio dobrog saveznika u određenim momentima. No da ne bi bilo zabune, More Love Ensemble itekako vole muzicirati, vole da ih ponese mojo unutar redova, ali ne dozvoljavaju da ih to previše odnese u neprohodnost za prosječno slušateljsko uho. U neku ruku, može se govoriti o easy listening albumu, ali albumu na kojem je taj pojam rastegnut i redefiniran na istraživački način. I to uspješno. Naime, igra na tu kartu uvijek je dvosjekli mač jer se forma (koja začas može preći u dosadu) konstantno provocira, ali se ona istovremeno ni ne napušta kad je riječ o More Love Ensembleu.

U nekom krajnjem dosegu „Waking Up“ je moderni chill out album iza kojeg stoji iskusni trio. More Love Ensemble se nameće i kao iskusni autorski trojac; od šest ponuđenih skladbi, četiri su autorske, dok su dvije tradicionalnog karaktera; „Grad se beli“ je iz ‘našeg dvorišta’, dok album zatvara poznati američki gospel „Wade In The Water“.

„Grad se beli“, ujedno je najduža, gotovo 13 minuta, no vješta pretapanja zvučnih kolorita unutar nje taj podatak čini neprimjetnim zahvaljujući njenoj fluidnosti, dok „Wade In The Water“ također donosi zanimljiv odmak, ali bez bojazni da se izgubila poanta i doticaj s originalom. More Love Ensemble već s uvodnom (i naslovnom) „Waking Up“ prezentira unutrašnji osjećaj za tempiranje otvarajući je iz tišine s postepenim maštovitim nadogradnjama, tako da je lako dobiti lažni osjećaj da iza pjesme stoji daleko veći ansambl, jer u frekvencijskom spektru tu ništa ne nedostaje.

„Collective“ i „Snovi koraljni“ nastavljaju držati tu početnu tenziju na zavidnom nivou, a predzadnja „Thoughts Of You And Blue“ uvodi gostujućeg gitaristu Maria Igreca koji taman pruži onoliko začinjavanja kako bi se zvučni spektar decentno proširio.

Jedina greška koja se može naći ne ide na račun benda, već izdavača, jer je u knjižici CD-a dvaput otisnuo englesku verziju uvodnog teksta, umjesto hrvatsku i englesku. No to ne priječi zaključak kako je „Waking Up“ još jedan kvalitetan iskorak hrvatske jazz scene koja je definitivno u ekspanziji, kad je riječ o kvaliteti, kvantiteti, ali i želje za komunikacijom s publikom koja ne mora biti nužno iz jazz faha.

Ocjena: 8/10

(Aquarius Records, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X