Motörhead ‘Under Cöver’ – kad Lemmy obrađuje

Kompilacija stvorena da bi se prodala jedna nova, iako bitna pjesma (obrada Bowiejevog hita “Heroes”), pa joj je pridruženo još deset neujednačenih obrada iz raznih faza karijere ipak donosi uvid u eklektičnost ukusa Lemmyja Kilmistera, te njegovu predanost prilagođavanju tuđih pjesama svom jedinstvenom izričaju.

Motörhead "Under Cöver"
Motörhead “Under Cöver”

Prošla će godina ljubiteljima glazbe ostati urezana u pamćenje ponajviše zbog broja legendi rock and rolla koje su svijet napustile u tom ukletom razdoblju, a cijeli niz započet je četiri dana prije ulaska u 2016. upravo smrću frontmena Motörheada, velikoga Lemmyja Kilmistera. Dva tjedna kasnije svijet je zabezeknuo vjerojatno i najšokantniji odlazak godine, onaj drugoga otočkog boga, Davida Bowieja. Lemmy je umro četiri dana poslije svog sedamdesetog rođendana, a Bowie samo dva dana poslije svog šezdeset i devetog.

Najavom albuma “Under Cöver”, kompilacije obrada koje je Motörhead snimio na pločama između 1992. i albuma “March ör Die”, te onog posljednjeg objavljenog za Lemmyjeva života, “Bad Magic” iz 2015., otkrili smo još jedan oblik kozmičke povezanosti ove dvojice velikana, a to je činjenica da je jedna od posljednjih pjesama koje je Kilmisterov bend snimio upravo obrada Bowiejeva hita “Heroes” s istoimenog albuma objavljenog prije četrdeset godina, a to je ujedno i jedina dosad neobjavljena pjesma koja je našla mjesto na “Under Cöver”, te stoga jamačno privlači i najviše pozornosti u ovoj kolekciji.

Premda je na koncu izostavljena s “Bad Magic” u korist druge obrade, a riječ je o “Sympathy for the Devil” The Rolling Stonesa, također uvrštene na “Under Cöver”, u pitanju je tipično snažna izvedba ljubavne balade koja svoju moći crpi upravo s odmakom, a dio te moći vjerojatno bi ostao utopljen u ostatku albuma da je na njemu objavljena, pa time i izgubljen bez uvida u povezanost sudbina njenog autora i izvođača ove verzije.

Osim olimpskih figura rocka, Bowieja i spomenutih Rolling Stonesa, koji su zastupljeni i s obradom “Jumping Jack Flash” (od koje je “Sympathy” ipak nadahnutija i bolja), “Under Cöver” donosi i Motörheadove izlete u punk (neizostavana “God Save the Queen” Sex Pistolsa i nešto manje upečatljiva “Rockaway Beach” Ramonesa), i naravno dosta metala (odlična “Breaking the Law” Judas Priesta, “Starstruck” Rainbowa/Dia s Biffom Byfordom iz Saxona na vokalima, te ubojiti “Whiplash” s prvijenca Metallice, za koji je Motörhead nagrađen i Grammyjem prije dvanaest godina).

Najstariji unosi na “Under Cöver” su ujedno i najpr0blematičniji, “Cat Scratch Fever” samom činjenicom da je riječ o pjesmi groznog Teda Nugenta koji je sveopćom užasnošću svoga bića kompromitirao svoj rad do te mjere da ga više ne može rehabilitirati čak ni jedan Lemmy Kilmister, a “Hellraiser” iz treće instalacije istoimenog horor serijala prvenstveno zato što je uz Ozzyja Osbournea i Zakka Wyldea i Lemmy jedan od koautora pjesme, pa je se ne može smatrati obradom u punom smislu riječi. Stoga čudi da u ovu kolekciju umjesto nje nije uvrštena neka prava obrada, kao primjerice hit “Louie, Louie”.

Kod ocjenjivanja ovakvih kompilacija treba razmotriti je li riječ o ostvarenju koje je zavrijedilo smisleno mjesto u
katalogu izvođača ili je pak u pitanju brzinski sklepan izbor namijenjen isključivo zaradi, u ovom slučaju potaknut nedavnom smrću frontmena benda. U slučaju albuma “Under Cöver”, nažalost više težimo potonjem zaključku, da je riječ o proizvodu osmišljenom kako bi se prodala jedna nova, iako bitna pjesma (“Heroes”), pa joj je pridruženo još deset neujednačenih obrada iz raznih faza karijere. Što ne znači da je riječ o ploči koja nije vrijedna slušanja, već tek da bismo od budućih posthumnih izdanja glazbe Motörheada voljeli dobiti više od toga.

Ocjena: 6/10

Silver Lining Music/Motörhead Music, 2017.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X