Mr. Lee & IvaneSky ‘Sailor’ – Jednom mornari, zauvijek mornari

Je li karma kraljica noći? Damir Martinović Mrle u zadnje vrijeme ima vrlo uzbudljive glazbene projekte, no oni ne privlače ni desetinu pozornosti kada s pjevačem Prljom iz ‘drugog benda’ Let 3 ispaljuje čepove iz zadnjice.

Mr. Lee & IvaneSky ‘Sailor’

Uzevši u obzir površnost „naših ljudi“, Martinović će često biti percipiran kao „onaj otkvačenjak“ nego kao talentiran muzičar čije muze ne miruju. „Mačka na vrućem limenom krovu“ i „Colors“ su primjeri dobrih projekata koji su pokazali da Mrle ima mnogo toga za reći van originalnog okvira punk-rocka.

Album „Sailor“ je opet načinjen u suradnji s Ivankom Mazurkijević što valjda ide po onoj „tim koji pobjeđuje se ne mijenja“. I to je točno, bar u Mrletovom i Ivankinom slučaju.

„Sailor“ je vrlo zanimljiva kolekcija inventivno postavljenih brojeva koji odstupaju od toga da budu samo brojevi. Raznobojna tapiserija različitih žanrova još jednom prikazuje Mrleta i Ivanku kao načitan, naslušan i razigran tim koji zna, hoće i može poigrati se elektronikom, jazzom, cabaretom, pa i punkom, ambientalom, popom.

Ivanka Mazurkijević je uspješna interpretatorica koja može imati mnogo lica i iz svog vokala u smislu kreiranja emocija, izvlači puno. Izričaj Mrleta i Ivanke je teatralan, što ne čudi jer su dobar dio muzike koji su do sad stvorili, dali na upotrebu u kazališnim predstavama, no ovdje je teatralnost jedan od akcenata koji doprinosi koherentnijoj umjetničkoj slici.

„Seagull“, „A Good Actor“ i „My Stubborn Heart“ su izvrsne pjesme koje iskaču iz ionako više nego solidnog prosjeka albuma. Pred kraj albuma se ipak gubi kreativni dah, no dotad je slušatelj već kupljen, iako neke brojeve pri kraju treba izdržati jer nisu ni približno komunikativni kao gore navedene pjesme. Na kraju se pamti rezultat, koji kaže da je ovo jedno od boljih ostvarenja godine na zalasku.

Ocjena: 7/10

(Dallas Records, 2019.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X