Punčke ‘Vidimo se’ – prasak za kraj

Godina na izmaku donijela je i prekid rada Punčki, benda koji je na hrvatskoj glazbenoj sceni imao jednu od najneobičnijih putanja.

  •  
  •  
Punčke ‘Vidimo se’

U vrijeme debija “Sunčano s povremenom naoblakom” pratio ih je medijski hype kakav se rijetko događa mladim grupama, posebno onima rock predznaka, no silni novinski tekstovi objavljivani tih dana u konačnici su im donijeli više štete nego koristi. Glavni razlog za to svakako je činjenica da su većinu tih tekstova pisali novinari mainstream medija koje je od same muzike puno više interesirala all-girl postava Punčki.

Hype je u velikoj mjeri splasnuo već oko drugog studijskog albuma “Ništa nije kako se čini”, dobrim dijelom zahvaljujući samom bendu koji se okrenuo nekim mračnijim, teže prohodnim, ali i intrigantnijim temama i zvukovima. Njihovu transformaciju, nažalost, nije pratio i pretjerani interes domaće publike, zbog čega se Punčke zadnjih godina puno češće moglo vidjeti na pozornicama u Austriji, Njemačkoj, čak i Aziji nego na onima rodne im grude.

Prije nego što je frontgirl Lucija Ivšić spakirala kofere i preselila na drugi kraj svijeta, bend je odradio i oproštajni studijski session koji je iznjedrio EP prigodnog naziva “Vidimo se”. Prvo što se na njemu može primijetiti jest da su Lucija, Anja Tkalec i novi bubnjar Goran Nježić postali brutalna sviračka mašina koja savršeno vlada brzo-sporo/tiho-glasno dinamikama, vodeći svoje pjesme od eteričnih, dezorijentiranih dijelova do bespoštednih noiserskih uragana. Glazba predstavlja i idealnu pratnju Lucijinom toku svijesti u kojem alijenacija i strah na kraju uzmiču pred nadom i ‘divovima s kojima jaše kroz pustinje’.

Ovaj EP je, kao uostalom i njegovi prethodnici, žanrovski naslonjen na strujanja koja u posljednjem desetljeću dominiraju alternativnim rockom, kako u SAD-u i Velikoj Britaniji, tako i u regiji zahvaljujući sastavima poput Repetitora ili Straight Mickey and the Boyz. Što se samog sadržaja tiče, “Vidimo se” donosi “Pustinje“, jednu od ponajboljih im pjesama, eksplozivne “CHK CHK” i “Ako se rumenim” te psihodramu “Šuma”, za nijansu slabiju od ostatka materijala.

Prema zadnjim saznanjima, raspad grupe ipak neće biti konačan, već se spominje čak i turneja po Australiji i Oceaniji iduće godine. Ostaje za vidjeti hoće li svoj hiatus prekidati i novim studijskim izdanjima, no ako i ne bude tako, Punčke su se od fanova oprostile sa stilom.

Ocjena: 8/10

(Cereal Records, 2019.)

>>Poslušajte: Punčke “Vidimo se”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X