Mudhoney u Močvari – pune uši i uravnotežene čakre

Kultni bend iz Seattlea vratio se pred zagrebačku publiku na slavljeničkoj turneji.

  • 15
    Shares
Mudhoney u Močvari (Foto: Boris Podobnik)

Omililo se Marku Armu svraćati do Hrvatske. Od onog prvog dolaska 2009. u Pauk, Mudhoney je progrmio primoštenskim SuperUhom, a potom još dva puta zasvirao u Zagrebu. Sinoćnjim koncertom u Močvari proslavili su 30. rođendan, i u noći u kojoj su im konkurenciju po zagrebačkim klubovima činili Johnny Marr, Kandžija, Goblini pa i Neki to vole vruće, rasprodali su dvoranu.

I zapravo smo svaki put, nesvjesno i nepravedno, priču o koncertu Mudhoneyja zamutili digresijama o Kurtu Cobainu. O tome kako je on želio da Nirvana zvuči upravo poput Mudhoneyja, ali da su producenti i izdavači imali druge ideje. Pa da je Armu tvrdoglava beskompromisnost donijela samo to da može uživati u stadionskim uspjesima onih koji su htjeli biti poput njega. I da se on danas sasvim dobro osjeća u svojoj koži, a da je Kurtu prekipjelo ima već dvadeset i kusur godina. Sve potpuno nepotrebno.

Mudhoney u Močvari (Foto: Boris Podobnik)

Mark Arm je, dakako, sasvim slučajno skovao pojam grunge i utjecao na stvaranje cijele te Seattle euforije, a pritom je cijelo vrijeme gurao po svom. Ni s jednim radiofriendly refrenom, dogurao je do kultne figure globalne alter-scene i statusa jednog od onih rijetkih kojemu se na čelo ne može nalijepiti sell out etiketa. I do statusa onoga koji ne može podbaciti.

Bilo je to jasno i sinoć, još od uvodnih „Into the Drink“i „I Like it Small“. Bez predaha i iz petnih žila. Mudhoney voze svoj groove, moćno i pošteno, preko dva sata. Armovi vriskovi autoritativno su probijali zgusnute redove publike. U situaciji kad vam bend ne dopušta ni sekundu odmora, teško je odrediti trenutak u kojem sve izmakne emotivnoj kontroli. Konstantna napetost. Ipak, krv je jače prokolala i šake su masovno parale vrući zrak tijekom središnjeg intenzivnog bloka koji počeo s „Touch Me I’m Sick“, nastavio se s „If I Think“ i „Next Mass Extinction“, a završio s još jednim klasikom „Suck You Dry“.

Iskonski zvuk grungea jučer je u Močvari, u svoj svojoj nesavršenosti i kakofoniji, punio uši i vibrirao kroz tijela. I izbalansirao čakre svima onima koji su na Mudhoney došli izravno s pozerskog nastupa Johnnyja Marra u Laubi.

Mudhoney u Močvari (Foto: Boris Podobnik)
  • 15
    Shares

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X