Mudhoney u Močvari – pune uši i uravnotežene čakre

Kultni bend iz Seattlea vratio se pred zagrebačku publiku na slavljeničkoj turneji.

Mudhoney u Močvari (Foto: Boris Podobnik)

Omililo se Marku Armu svraćati do Hrvatske. Od onog prvog dolaska 2009. u Pauk, Mudhoney je progrmio primoštenskim SuperUhom, a potom još dva puta zasvirao u Zagrebu. Sinoćnjim koncertom u Močvari proslavili su 30. rođendan, i u noći u kojoj su im konkurenciju po zagrebačkim klubovima činili Johnny Marr, Kandžija, Goblini pa i Neki to vole vruće, rasprodali su dvoranu.

I zapravo smo svaki put, nesvjesno i nepravedno, priču o koncertu Mudhoneyja zamutili digresijama o Kurtu Cobainu. O tome kako je on želio da Nirvana zvuči upravo poput Mudhoneyja, ali da su producenti i izdavači imali druge ideje. Pa da je Armu tvrdoglava beskompromisnost donijela samo to da može uživati u stadionskim uspjesima onih koji su htjeli biti poput njega. I da se on danas sasvim dobro osjeća u svojoj koži, a da je Kurtu prekipjelo ima već dvadeset i kusur godina. Sve potpuno nepotrebno.

Mudhoney u Močvari (Foto: Boris Podobnik)

Mark Arm je, dakako, sasvim slučajno skovao pojam grunge i utjecao na stvaranje cijele te Seattle euforije, a pritom je cijelo vrijeme gurao po svom. Ni s jednim radiofriendly refrenom, dogurao je do kultne figure globalne alter-scene i statusa jednog od onih rijetkih kojemu se na čelo ne može nalijepiti sell out etiketa. I do statusa onoga koji ne može podbaciti.

Bilo je to jasno i sinoć, još od uvodnih „Into the Drink“i „I Like it Small“. Bez predaha i iz petnih žila. Mudhoney voze svoj groove, moćno i pošteno, preko dva sata. Armovi vriskovi autoritativno su probijali zgusnute redove publike. U situaciji kad vam bend ne dopušta ni sekundu odmora, teško je odrediti trenutak u kojem sve izmakne emotivnoj kontroli. Konstantna napetost. Ipak, krv je jače prokolala i šake su masovno parale vrući zrak tijekom središnjeg intenzivnog bloka koji počeo s „Touch Me I’m Sick“, nastavio se s „If I Think“ i „Next Mass Extinction“, a završio s još jednim klasikom „Suck You Dry“.

Iskonski zvuk grungea jučer je u Močvari, u svoj svojoj nesavršenosti i kakofoniji, punio uši i vibrirao kroz tijela. I izbalansirao čakre svima onima koji su na Mudhoney došli izravno s pozerskog nastupa Johnnyja Marra u Laubi.

Mudhoney u Močvari (Foto: Boris Podobnik)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X