Munly & The Lupercalians u Močvari – vučje bratstvo i vikanje na vraga

Munly & The Lupercalians tj. tamni blizanac denverskog benda Slim Cessna’s Auto Club sinoć je u Močvari donio svoju mračniju gotiku pred zagrebačku publiku.

Munly & The Lupercalians u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

„Našu glazbu volim uspoređivati s krajobrazom Colorada. Vidite oluju koja dolazi izdaleka, ali ipak se može sručiti na vas velikom brzinom“, rekao je u Slim Cessna u intervjuu za ovaj portal uoči drugog gostovanja benda Slim Cessna’s Auto Club 2018. godine.

Ti denverski predstavnici southern gothic scene brzo su pronašli zajednički jezik sa zagrebačkom publikom. Slim s neizostavnim stetsonom na glavi, kad je u pitanju imidž grupe na pozornici, nosi pojavnost američkog evangeliste iz naroda – čovjeka koji kroz tekstove stalno ispituje kršćansku temu iskupljenja. No Slim je u bendu samo jedna strana medalje, ona, religijski kazano; svijetla.

Munly & The Lupercalians u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Tamna strana te medalje je Jay Munly, bendžist, gitarist i također pjevač u Slim Cessna’s Auto Club. Kad on zapjeva o posrnuću, kao da tamni oblak ispuni prostor kluba – dok Slim propovijeda, Jay kao da sve proživljava uz veliku dozu patnje. Također, prisustvo Slima u bendu je najčvršća spona sa svjetovnim – s razumljivim i racionalnim. Bez njega, kad je samo Munly frontmen, otvara se spirala uranjanja ne samo u kršćansku mistiku, već i u onu iz pretkršćanskog perioda.

Iako je Munly & The Lupercalians gledano po članovima benda identičan Slim Cessna’s Auto Clubu, riječ je o daleko uvrnutijem glazbenom putovanju s elementima komornog, ali ispresijecanog stazama nekog drugog, arhaičnog, svijeta. Svi osim Munlyja u bendu su maskirani, vjerojatno, u stilu starorimskih svećenika koji su vršili obred Luperkalija, zakrabuljenih lica crnom tkaninom ili s pletenim maskama i krunama od šiblja.

Munly & The Lupercalians u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Luperkalije su upamćene po tome što su bile za kršćanstvo najdugovječnija i najteže iskorjenjiva nekršćanska svetkovina na području Rima gdje su se rituali održavali sredinom veljače ispred pećine Luperkala gdje je, po predaji, vučica podojila Romula i Rema. Svećenici koji su vršili obred zvali su se Luperci, tj. vučja braća i njihova zadaća bila je duhovno “očistiti” grad, zaštititi ga od zlih duhova i donijeti plodnost i zdravlje.

Munly & The Lupercalians u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Taj dualitet vuka i čovjeka u jednom tijelu iskazan je i na naslovnici novog albuma nazvanog „Kinnery Of Lupercalia; Undelivered Legion“ kojeg su Munly & The Lupercalians došli i u zagrebačku Močvaru sinoć promovirati. Naravno, Munlyjevi Luperci nisu odjeveni u kože svježe žrtvovanih životinja išli po klubu i štapom udarali posjetitelje, kako je to bio davnašnji običaj, već su strah u kosti krenuli utjeravati zvukom, kako to i dolikuje koncertnom obredu u 21. stoljeću.

Munly & The Lupercalians u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Munly jedini nije bio zakrabuljen, ali njegov isposnički izgled, pojavnost i glas odlično su se uklapali u horor koncepciju nastupa. Počeli su s „Ahmen“ i „Mattie“ koje su i nosile mistično iščekivanje, nešto kao početak obreda za koji je ubrzo bilo jasno da je u potpunosti izvan dimenzije prevare, obzirom na organski nastup prekaljenog benda koji je predvođen Munlyjem kotrljao turobnost gotike prošaranu ritmovima s dva seta perkusija.

Munly & The Lupercalians u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Izveli su svih osam pjesama s recentnog albuma, na način da su sa „Scarebeast“ koja zatvara album ujedno zatvorili službeni dio, dok je pretposljednja „Polpot“ bila sačuvana za kraj bisa prije kojeg je izvedena pjesma čiji je refren „Shout At At The Devil“ neodoljivo podsjećao na davnašnji hit američkim metalaca Mötley Crue iz osamdesetih. Da je uistinu mogla biti riječ o dekonstrukciji spomenutog hita dovoljno je uzeti u obzir da su Munly & The Lupercalians svoj projekt započeli 2010. sličnim suludim potezom adaptacije „Peće i vuka“ Sergeja Prokofjeva albumom istog naziva, tj. „Petr & The Wolf“. Sinoć su se s tog albuma na repertoaru našle dvije pjesme; „Grandfather“ i „Petr“, ali i još jedna starija, tj. „Big Black Bull Comes Like a Caesar“ s njegovog prijašnjeg projekta Munly & The Lee Lewis Harlots iz 2004. godine.

Munly & The Lupercalians u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Jesu li na koncu vrag ili vuk istjerani, teško je zaključiti, no osjećaj je da su nas Munly & The Lupercalians unutar sat i dvadesetak minuta transcendentno doveli pred njegovu (ili njihovu) pećinu. Ili da parafraziram Slima Cessnu; oluja koju smo vidjeli iz daleka, velikom brzinom se sručila na Močvaru.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X