Mustafa Akyol ‘Islamski Isus’ – Krist kao most između religija

Knjiga turskog novinara Mustafe Akyola proučava što u muslimanskoj tradiciji predstavlja i znači Isus Krist. Kršćanski Bog, a muslimanima jedan od najvažnijih proroka može postati vezom između dvije religije i poslužiti kao primjer ekstremistima svojom porukom mira i ljubavi.

Mustafa Akyol “Islamski Isus”

Osoba Isusa Krista jedna je od ključnih pojava u monoteističkim religijama, a ovisno o perspektivi, možemo ga smatrati razdvajateljem ili spojnicom između njih. U prvom slučaju, možemo ustvrditi kako je njegovom pojavom među Židovima došlo do rascjepa između onih koji ga nisu prihvatili i onih koji su ga odlučili slijediti, a koji će nakon intervencije svetoga Pavla, čovjeka koji Isusa nikada u životu nije vidio ni susreo, postati vodećom religijom zapada za tisućljeća koja će uslijediti. I dok su ga Židovi odbacili, a kršćani počeli slijediti kao Boga, jedno kraće vrijeme postojala je i treća skupina kojoj su pripadali Isusovi učenici, a predvodio ih je njegov brat Jakov Pravedni. Riječ je o judeokršćanima koji su slijedili Isusova učenje i smatrali ga velikim prorokom i duhovnim vođom, ali ne i Bogom.

Islam je kao najmlađa monoteistička religija na scenu stupio osam stoljeća kasnije, ali čini se kako se u svojim učenjima najviše naslonio upravo na spomenutu judeokršćansku tradiciju. Islam priznaje i Židovske knjige (Toru) i kršćanska evanđelja koja su mu prethodila, a osobu Isusa Krista vidi upravo kao i judeokršćani, kao jednog od najvažnijih proroka, ali ne kao i Boga, jer prema njihovom mišljenju Allah je jedan i žusrto se protive kršćanskoj doktrini trojstva.

Neke dijelove priče o Isusu Kur’an i islamska tradicija prenose drugačije od Biblije, poput primjerice rođenja pod palmom u pustinji, a pripisuju mu se i neka čuda koja kršćani ne poznaju. U njih se ubrajaju Isusovo oživljavanje glinenih ptica, ali i govor u koljevci kao obrana njegove majke Marije, još jednog od prominentih lica u svetim tekstovima obje religije. No Islam drži ekvidistancu između judaizma i kršćanstva, prve optužujući zbog neprihvaćanja Isusove poruke, a druge zbog pretjeranog slavljenja Krista kao Boga.

Ali, tu je i drugi način gledanja na Krista, a to je kao onoga koji spaja ove dvije religije koje se i danas može smatrati zaraćenima. I to je perspektiva koju Akyol prihvaća i preporučuje drugima u posljednjem i najboljem poglavlju knjige s naslovom “Što današnji muslimani mogu naučiti od Isusa”. Prema njegovome mišljenju, današnji bi islamisti i džihadisti trebali primiti Isusovu poruku mira i ljubavi i shvatiti da je kraljevstvo Božje duhovno, a ne političko kraljevstvo kakvo ovi pokušavaju istvariti kalifatom i šerijatskim zakonom.

Posljednjih godina na hrvatski je prevedeno nekoliko zanimljivih knjiga koje su se bavile Isusom kao povijesnom osobom. Među njima se ističe stariji naslov “Isus i zeloti” S. G. F. Brandona, ali i jedan noviji, “Zelot” poznatog muslimanskog novinara Reze Aslana. Akylolov “Islamski Isus” za razliku od ovih knjiga pažnju ne usmjerava na Isusov život, već na viđenje Krista kao Mesije i Božje riječi u islamu, na muslimansku kristologiju, ali i eshatologiju koja također, što će možda začuditi mnoge koji nisu dublje upoznati s islamom, uključuje ponovni dolazak Isusa.

(Naklada Ljevak, 296 str., prijevod: Damir Bilićić, studeni 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija - književnost

Idi na Vrh
X