HDS ZAMP se oglasio o slučaju naplate osam tisuća kuna karlovačkom fitness centru

Nakon što smo danas objavili vijest o mladoj poduzetnici iz Karlovca i agentu ZAMP-a koji joj je odrezao 8000 kn kazne jer je u njenom fitness centru prepoznao pjesmu ‘Clocks’ od Coldplaya, u komentarima ispod teksta javilo se i Hrvatsko Društvo Skladatelja koje nam je ljubazno linkalo tekst na ZAMP-ovo priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

HDS ZAMP

HDS ZAMP dakle navodi: „Dužni smo reagirati vezano za posljednje medijske napise o „kaznama“ za puštanje glazbe s YouTubea u jednom karlovačkom fitness klubu i izvorni članak objavljen na Kaportalu 6. veljače pod nazivom „Pitaju se zašto mladi odlaze? Zbog jedne pjesme puštene s YouTubea mladoj poduzetnici odrezali su kaznu od čak 8.000 kuna“.

Glazba u poslovnom prostoru dodana je vrijednost koja privlači nove klijente, zadržava one stare i utječe na stvaranje željene atmosfere, kao i na raspoloženje, ponašanje i konzumaciju gostiju i motivaciju zaposlenika. Za svako korištenje glazbe u poslovanju, što podrazumijeva i poslovanje fitness kluba, potrebno je odobrenje autora, odnosno kolektivne udruge koja štiti njihova autorska prava. Korisnici glazbe pritom mogu koristiti bilo koji uređaj ili kanal, pa i YouTube koji je legalan i dostupan servis.

Temeljem naše obaveze da ostvarimo prava autora i spriječimo svako njihovo kršenje, dužni smo u slučajevima kršenja prava posegnuti i za pravnim mjerama, pa i prekršajnim prijavama. I ovdje je o tome riječ, o prekršajnom postupku i kazni izrečenoj na prekršajnom sudu.

Za korištenje glazbe u svojem poslovanju, fitness klubovi poput ovoga plaćaju mjesečnu naknadu za autore, izvođače i diskografe u ukupnom iznosu od cca 220 kn. A sve naknade prikupljene od generalnih korisnika (ugostitelji, fitness centri, trgovine i sl.) dijele se glazbenim autorima, izvođačima i diskografima (vlasnicima fonograma) čija su djela zabilježena u domaćem eteru.

U prilog svemu izrečenom ide i izjava voditelja zagrebačkog XXL Fitness centra: „Glazba je izvrsna podloga našeg svakodnevnog poslovanja, kako u teretani, tako i tijekom održavanja tzv. grupnih treninga. Dodatno motivira naše korisnike i čini im boravak u našem prostoru ugodnijim. Kako neprestano investiramo u nove sprave, programe i objekte, investicija u glazbu je neizostavan dio našeg poslovnog plana“.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X