Muzej Jugoslavije u Beogradu pokrenuo #YUDOM – virtualnu regionalnu participacijsku izložbu

Muzej Jugoslavije u Beogradu u okviru aktualnog online programa pod nazivom #OSTANIUMUZEYU pokrenuo je mini-projekat #YUDOM, koji poziva publiku iz svih zemalja nastalih nakon raspada nekadašnje države, da pronađe jugoslavensko naslijeđe u svojim kućama i uključi se u kreiranje participacijske virtualne izložbe.

#YUDOM (Muzej Jugoslavije)

„Verujemo da je svako od nas ovih dana spremajući kuću pronašao poneki predmet koji datira iz jugoslovenskog perioda. Limenu kutiju c kafe u kojoj je stajala vegeta, belu šolju sa plavom bordurom, Iskrin telefon, dedine značke, mamine espadrile kupljene u Trstu…” – poručuju iz Muzeja Jugoslavije.

Zamisao je vrlo jednostavna – pozivaju se svi koji se žele priključiti ovoj virtualnoj izložbi u nastajanju da snime predmete kamerom, podijeele fotografiju na društvenim mrežama koristeći #YUDOM i pritom tagiraju Muzej Jugoslavije (Facebook: MuzejJugoslavijeBeograd, Instagram: muzej_jugoslavije, Twitter: muzejyu)”, pozivaju iz Muzeja Jugoslavije.

#YUDOM (Muzej Jugoslavije)

Kustoski tim Muzeja Jugoslavije dati će svoj doprinos akciji predstavljajući fotografije predmeta koji su pripadali jugoslavenskoj svakodnevici, a sada su dio muzejske kolekcije.

Mnogi od izabranih upotrebnih predmeta i međunarodno su prepoznatljivi, poput višestruko nagrađivanog dizajna telefona ETA Davora Savnika za tvornicu Iskra, koji je čak i uvršten u kolekciju Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku.

Pionir Elektrotehničar #YUDOM (Muzej Jugoslavije)

„Negujemo participativni pristup dopunjavanju kolekcije i to je metodologija koju nastojimo da primenimo gotovo na svakoj izložbi. Imajući u vidu da je jugoslovensko nasleđe i dalje prisutno u svakodnevnom životu, pozivamo publiku da se oproba u kustoskom poslu i bude deo tima koji realizuje ovu virtuelnu postavku”, pojašnjavaju zamisao projekta iz Muzeja Jugoslavije.

Dio predmeta koje su izabrali kustosi i kustoskinje Muzeja Jugoslavije za #YUDOM nisu izloženi u okviru stalne postavke i publika će u okviru ovog projekta imati prilike prvi put ih vidjeti u virtualnom okruženju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X