Muzej Jugoslavije u Beogradu pokrenuo #YUDOM – virtualnu regionalnu participacijsku izložbu

Muzej Jugoslavije u Beogradu u okviru aktualnog online programa pod nazivom #OSTANIUMUZEYU pokrenuo je mini-projekat #YUDOM, koji poziva publiku iz svih zemalja nastalih nakon raspada nekadašnje države, da pronađe jugoslavensko naslijeđe u svojim kućama i uključi se u kreiranje participacijske virtualne izložbe.

#YUDOM (Muzej Jugoslavije)

„Verujemo da je svako od nas ovih dana spremajući kuću pronašao poneki predmet koji datira iz jugoslovenskog perioda. Limenu kutiju c kafe u kojoj je stajala vegeta, belu šolju sa plavom bordurom, Iskrin telefon, dedine značke, mamine espadrile kupljene u Trstu…” – poručuju iz Muzeja Jugoslavije.

Zamisao je vrlo jednostavna – pozivaju se svi koji se žele priključiti ovoj virtualnoj izložbi u nastajanju da snime predmete kamerom, podijeele fotografiju na društvenim mrežama koristeći #YUDOM i pritom tagiraju Muzej Jugoslavije (Facebook: MuzejJugoslavijeBeograd, Instagram: muzej_jugoslavije, Twitter: muzejyu)”, pozivaju iz Muzeja Jugoslavije.

#YUDOM (Muzej Jugoslavije)

Kustoski tim Muzeja Jugoslavije dati će svoj doprinos akciji predstavljajući fotografije predmeta koji su pripadali jugoslavenskoj svakodnevici, a sada su dio muzejske kolekcije.

Mnogi od izabranih upotrebnih predmeta i međunarodno su prepoznatljivi, poput višestruko nagrađivanog dizajna telefona ETA Davora Savnika za tvornicu Iskra, koji je čak i uvršten u kolekciju Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku.

Pionir Elektrotehničar #YUDOM (Muzej Jugoslavije)

„Negujemo participativni pristup dopunjavanju kolekcije i to je metodologija koju nastojimo da primenimo gotovo na svakoj izložbi. Imajući u vidu da je jugoslovensko nasleđe i dalje prisutno u svakodnevnom životu, pozivamo publiku da se oproba u kustoskom poslu i bude deo tima koji realizuje ovu virtuelnu postavku”, pojašnjavaju zamisao projekta iz Muzeja Jugoslavije.

Dio predmeta koje su izabrali kustosi i kustoskinje Muzeja Jugoslavije za #YUDOM nisu izloženi u okviru stalne postavke i publika će u okviru ovog projekta imati prilike prvi put ih vidjeti u virtualnom okruženju.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X