Muzički biennale Zagreb festivalskim proglasom najavljuje 32. izdanje

Od 13. do 22. travnja iduće godine 32. izdanje MBZ-a ponudit će program neopterećen žanrovskim ograničenjima, popraćen razgovorima, razmjenom znanja, eksperimentom i igrom.

MBZ 2023

Kako sve glazba progovara o svijetu oko nas? Muzički biennale Zagreb, najveći hrvatski festival posvećen avanturi suvremene glazbe, tražit će odgovore na to pitanje od 13. do 22. travnja 2023. 32. izdanje MBZ-a ponudit će program neopterećen žanrovskim ograničenjima, popraćen razgovorima, razmjenom znanja, eksperimentom i igrom. Desetak zagrebačkih prostora postat će mjesto susreta obojeno svim nijansama suvremene glazbe – od simfonijskih orkestara, komornih ansambala i suvremene opere do jazza, improvizirane, elektroničke i alternativne glazbe te zvučnih eksperimenata, multimedijalnih instalacija i suvremenog plesa.

Umjesto festivalske teme, smjer!

MBZ je umjesto uobičajene festivalske teme odlučio izraziti dugoročni smjer svojeg djelovanja u obliku festivalskog proglasa. Umjesto prolaznog programskog fokusa, time se ostavlja dalekosežni trag u svijetu okrenutom brzim ciklusima potrošnje. Prakse i program budućih izdanja nastojat će stoga slijediti principe ekološke odgovornosti i kulturne održivosti. Oni obuhvaćaju i temeljne vrijednosti festivala poput jednakopravnosti, uključivosti i potpore hrvatskom stvaralaštvu. Poseban naglasak stavljen je i na djelovanje prema aktivnijoj interakciji institucionalne i nezavisne kulture. Festivalski proglas objedinio je dosadašnje principe i prakse, ali i oblikovao neke nove namjere, postavljajući temelje za održiviji festival.

MBZ (foto: Vedran Metelko)

Umjetničko vodstvo i programski tim

Tematsko usmjerenje i program je, kao i za prošlo izdanje, krojila umjetnička ravnateljica Margareta Ferek-Petrić uz podršku već uigranog biennalskog tima. MBZ-ov program za djecu i mlade oblikovala je njegova pokretačica i izvršna producentica festivala Nina Čalopek. Tim još čine dirigent i skladatelj Ivan Josip Skender i skladatelj Tomislav Oliver, a za ovo izdanje pridružio im se i novomedijski umjetnik Bojan Gagić, dugogodišnji tehnički direktor festivala. MBZ-ov jazz program odabrao je Davor Hrvoj, nezaobilazna figura domaće jazz scene. Program instalacija i multimedije za nadolazeće izdanje kurirala je vizualna umjetnica Sara Salamon. U okviru pretprograma MBZ će ostvariti i programsku suradnju s MiCROfest-om čiji je voditelj Zoran Šćekić.

MBZ će uskoro objaviti mali uvid u dio projekata koji publiku očekuju na proljeće, a cjelokupni program bit će poznat u veljači 2023. Čitav festivalski proglas i više o članovima programskog tima možete pročitati na službenim stranicama Muzičkog biennala Zagreb.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X