My Baby: Bez magije glazba je ništa, samo puke vibracije

Članovi nizozemske grupe My Baby nisu ni nakon dvosatnog zagrebačkog koncerta u Tvornici kulture održanog prošle nedjelje, bili umorni i neraspoloženi, dapače upravo suprotno, a što se tiče novinarskog iskustva, uvijek je najbolja vibra u backstageu gdje dolazi i dobra doza opušenosti tijekom razgovora nakon zadovoljstva održanog nastupa. Razgovor je započeo bluesom i Amsterdamom, a završio s Bobom Dylanom. Bolje nije ni moglo. Za Ravno do dna su pričali sestra i brat Cato i Joost van Dyck, te Daniel da Freez.

My Baby
My Baby

Kako ste došli do ideje da svirate, ja ću ga nazvati, blues rave?

Cato van Dyck: Blues rave? (smijeh)

Daniel da Freez: Blues rave? Sviđa mi se taj naziv!

Pa nitko nije svirao nešto slično prije vas…

Cato: Dogodilo se spontano na jednom amsterdamskom ljetnom rave partyju koji nije bio baš isključivo rave party, jer su svirali i razni bendovi, među njima i mi.

Joost van Dyck: Mi smo ustvari počeli kao manje-više klasičan blues band. No iako smo imali pjesme i sami smo pokušali otkriti što možemo raditi s tim pjesmama jer su bile otvorene za interpretaciju. Upravo zbog te otvorenosti za interpretaciju smo imali nastupe na različitim mjestima. Svirali smo po jazz klubovima, na funk partyjima i rock festivalima. U jednom trenutku su nas pozvali na taj hippie trance festival na kojem je bilo više DJ-a nego bendova. Bilo je nekoliko pozornica, a sve su bile složene tako da su okrenute prema istoj publici. Kad smo zasvirali, par DJ-a za svojim pultovima je iz nekog razloga ušlo u naš groove. I mi i publika smo imali isti taj osjećaj da nitko nešto slično nije čuo prije toga. U početku je izgledalo kao da nam DJ-i miniraju nastup. Nitko nije znao što se događa. Nismo stali, već smo počeli interpretirati uz taj ritam i odjednom je sve zvučalo kao isplanirani nastup. Dakle svirali smo svoje pjesme, ali na taj trance način i publika je jednostavno poludjela od oduševljenja. Tad smo shvatili da nam se otvorila jedna potpuno nova dimenzija.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LkXLLpT2OSY[/youtube]

Cato: Mi nikad do tada nismo svirali nešto slično. Mislim, išli smo na rave partyje. Ako si u Amsterdamu, to ne možeš izbjeće (smijeh), ali ovo je i za nas bilo veliko otkriće.

Nekako se i čini da je to što vi svirate jedino moglo i biti stvoreno u Amsterdamu…

Cato: Da definitivno. Rave pokret je općenito dosta ukorijenjen kod nas već desetljećima. Party je uvijek ‘u zraku’ kad si u Amsterdamu. Vjerojatno i mi kao glazbenici podsvjesno djelujemo kroz taj ritam koji se uvijek može oplemeniti.

Cato, osim što pjevaš, istovremeno sviraš i bas i gitarske dionice na jednoj gitari koja je također istovremeno spojena i na bas pojačalo i gitarsko pojačalo. Kako si došla na tu ideju?

Cato: Zaboravio si da i Daniel i ja još imamo brdo pedala ispred sebe (smijeh). Imali smo basistu u početku, ali se nije uklapao u našu priču. Kad je otišao nismo željeli imati prazninu umjesto bas rezonanci. U početku sam eksperimentirala i preslagivala aranžmane čisto da nam probe ‘ne pate’ dok ne nađemo nekog drugog, no s vremenom sam se izvještila i to je i Joostu i Danielu postalo normalno. Tako da je na tome i ostalo. Shvatili smo da nam basist nije potreban. Naravno ne mislim da sam savršena u tome što sviram, ali mislim da dobro znam kad treba pojačati ‘kick’ ili neke druge dijelove u pjesmama. Zahvalna sam gitarskim pedalama koje mi omogućavaju takav način sviranja. S druge strane mislim da smo i zbog toga autentični, jer bas je prisutan, ali nije odsviran na način kako to basisti rade. Malo je neobično, ali, vjerujem, i prepoznatljivo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_OP_pXIQ1_w[/youtube]

Znači za profesionalnog basistu nema mjesta u vašem bendu?

Joost: Ona je profesionalna basistica u našem bendu (smijeh).

Koliko dugo sviraš gitaru?

Cato: Od kada postoji bend, dakle oko tri godine. No nisam krenula od nule. Cijeli život sviram violinu.

Daniel: Večeras mi se jako svidio tvoj violinski solo?

Cato: Da? Mislila sam da je zvučao malo spetljano.

Daniel: Ne, nipošto… Baš si pogodila vibru. Dalje>>

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X