MySpace izbrisao 12 godina glazbe

Glazba uploadana na stranicu, koje je nekad bila najpopularnija društvena mreža, između 2003. i 2015. godine više ne postoji.

  • 15
    Shares
MySpace

Oni najmlađi zaljubljenici u glazbu možda ni ne znaju za Myspace.com. Oni koji su glazbeno stasali početkom novog milenija pak znaju koja je bila njegova važnost u smislu promocije i vidljivosti nezavisnih glazbenika, jer promociju nisu nikad ni imali od strane regularne diskografije. Myspace je bio generator onoga što je u glazbenom svijetu ubrzo dobilo nazivnik “indie”, a prve velike zvijezde koje su došle s Myspacea bili su Arctic Monkeys.

MySpace je bio najveća društvena mreža između 2005. i 2008. godine, te je u jednom trenutku čak bio i prestigao Google po posjećenosti, konkretnu u lipnju 2006. godine. Neke statistike navode da je na MySpaceu bilo pohranjeno oko 53 milijuna pjesama. Današnjim očima gledano, MySpace je bio nešto poput Facebooka za glazbu, dakle, postao je baza na koju se uploadalo puno toga što bi u budućnosti moglo zainteresirati internetske arheologe koji će htjeti istraživati glazbu s početka XXI stoljeća. Međutim, budući internetski glazbeni arheolozi ostat će kratkih rukava za period od 12 godina.

Kako javlja BBC MySpace i Pitchfork, MySpace je uslijed migracija sa servera na server ‘po putu’ izgubio bazu podataka koja je pokrivala period od 2003. do 2015. godine. I to ne samo glazbu, već i fotografije, videa i tekstove.

Može se reći da je šteta nemjerljiva.

 

  • 15
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X