Novi Zeland zatvorio vrata Philipu Anselmu zbog ‘white power’ incidenta 2016. godine

‘Mi nismo i nikad nećemo podržavati bijelačku nadmoć i rasizam’, stoji u obrazloženju zašto se otkazuju novozelandski nastupi Philu Anselmu i njegovom bendu The Illegals, dakako u svjetlu užasnog masakra nedužnih u Christchurchu na Novom Zelandu.

  •  
  •  
Phil Anselmo snimljen 2016. s nacističkim pozdravom dok uzvikuje ‘White power’ (Izvor: Youtube)

Nekadašnjem frontmenu grupe Pantera otkazana su dva koncerta na Novom Zelandu, koje je planirao održati sa svojim bendom Illegals.

Prošlotjedni masakar tijekom kojeg je ubijeno 50 ljudi u Christchurchu novozelandska premijerka Jacinda Arden opisala je jedan od “najmračnijih dana Novog Zelanda”. Cijela zemlja se solidarizirala s nedužnim žrtvama, ali i odlučno odlučila reći “ne” svakom obliku bijele supremacije, rasnoj i vjerskoj netrpeljivosti, te dakako otkazati gostoprimstvo svakoj osobi koja tako nešto propagira ili ima tu vrstu prošlosti iza sebe. Philip tj. Phil Anselmo, upravo ima tu vrstu prošlosti i to iz one nedavne.

U siječnju 2016. Anselmo je u SAD-u punio naslovnice jer je uzvikivao: “White power” i salutirao poput nacista u Hollywoodu u Kaliforniji na Dimebach koncertu održanom u čast ubijenog gitariste Pantere Dimebaga Darrella. Kasnije se Anselmo javno ispričao zbog tog ispada i tvrdio da se šalio, ali se od tada susreće s neugodnim posljedicama, jer u civiliziranom svijetu očigledno nema šala s nacizmom.

Jedna od njih se upravo događa, naime 26. ožujka je Anselmo trebao nastupiti upravo u Christchurchu, a dan kasnije u Aucklandu. Oba koncerta su otkazana, a posebno je upečatljivo objašnjenje organizatora u Christchurchu: “Koncert Philipa Anselma je otkazan!!! Ne zanimaju nas vaša pitanja “zašto”, stoga ni ne pitajte. Mi nismo i nikad nećemo podržavati bijelačku nadmoć i rasizam!!!”

Odluka o otkazivanju koncerta potom je došla i iz Aucklanda uz obrazloženje kako je neugodna informacija upravo došla do organizatora, te se stoga otkazuje planirani nastup.

Promotor Ben Mulchin iz Valhalla Touringa je tim povodom izjavio: “Želim ovo adresirati na pravo mjesto – Nikad nećemo bukirati nikoga od bijelih supremacista, niti one koji potiču takvu ili bilo koju sličnu suludu političku agendu. Nema šanse. To mora svima biti jasno. Glazba je naše okruženje. Phil Anselmo je prije nekoliko godina imao indiskreciju pod utjecajem supstanci, što je naširoko dokumentirano, i učinio je vrlo opasnu i idiotsku gestu. Iskreno, ne mislim da je Phil rasist, ali bez obzira na to, počinio je prilično strašan čin 2016. godine.“

Tijekom vikenda je trebao u Christchurchu biti održan i koncert grupe Slayer, ali je otkazan iz sigurnosnih razloga i mira u javnosti nakon tragičnog događaja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X