Na ispražnjenom Lokvarskom jezeru na dan njegova punjenja snimljen konceptualni spot ‘Mizantrop’

Pisac Zvonko Bumber je autor teksta i glumac u konceptualnom videospotu naslova ‘Mizantrop’, glazbu je skladao Sandi Bratonja (Urban&4), dok je tekst čitao Kristijan Petrović.

Zvonko Bumber ‘Mizantrop’

“Tekst je posvećen Laszlu Krasznahorkaiju, mađarskom piscu poznatom po svojoj tzv. beskrajnoj rečenici (posljednje djelo mu ima 500 stranica u samo jednoj rečenici, a od poznatijih romana izdvojio bih ‘Sotonski tango’, ‘Melankoliju otpora’, te ‘Rat i rat’ od kojih su brojni doživjeli ekranizaciju mađarskog redatelja Bele Tarra, kao primjerice ‘Torinski konj’). Mizantrop nije toliko opširan, na 900 riječi u jednoj rečenici prenosi egzistencijalna pitanja čovjeka koji je odustao od života, pritom kontemplirajući o smislu svega oko sebe pa i sebe samoga”, objašnjava književnik Zvonko Bumber.

Autori konceptualnog video spota su Mateo Levak i Oretta Bressan. U “Mizantropu” se pojavljuje i mladi „glumac” Matija Bumber, Zvonkov četverogodišnji sin. Svi učesnici osim Kristijana Petrovića koji je voditelj na Varaždinskoj televiziji, žive u Rijeci.

Video spot je snimljen na ispražnjenom Lokvarskom jezeru u Gorskom kotaru na dan njegova punjenja kako bi se uhvatio ulazak vode između pukotina u tlu, ali i pratio tekst u kojemu se često spominje sintagma „bunar mojih suza”. Naravno, jezero se nije ispunilo unutar jednog dana u ponedjeljak 28. kolovoza, nego će se puniti mjesecima pa je za kraj snimke korišteno obližnje Mrzlovodičko jezero.

Zvonko Bumber autor je monografije „Gradovi duhova Primorsko-goranske županije” o napuštenim naseljima (2019.), romana „Uhljeb” (2022.), te zbirke pjesama i kratkih priča „Crni toranj” (2023.).

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X