‘Na planini’ i ‘Una Primavera’ osvojili Velike pečate 15. ZagrebDoxa

Na svečanoj dodjeli nagrada koja je održana u subotu navečer u dvorani 3 kina Kaptol Boutique Cinema u Centru Kaptol dodijeljene su nagrade pobjedničkim filmovima 15. izdanja ZagrebDoxa.

  • 5
    Shares
Valentina Primavera (Foto: Julien Duval)

Nagrada mladog žirija ide filmu ‘Još se snima’ u režiji Saeeda Al Batala i Ghiatha Ayouba, Devićev ‘U ime Republike Hrvatske’ osvojio je posebno priznanje regionalnog žirija, a počasne pečate ZagrebDoxa nose Hrvoje Hribar i Tue Steen Müller.

U utrci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, natjecalo se trideset i sedam filmova. Tročlani međunarodni žiri činili su: redatelj Nebojša Slijepčević, ujedno predsjednik žirija, zatim filmski savjetnik i kritičar Tue Steen Müller i redatelj Želimir Žilnik. Veliki pečat za najbolji film u međunarodnom natjecateljskom programu žiri je dodijelio kineskom filmu “Na planini” u režiji Yang Zhanga. Svoju odluku obrazložili su riječima: “Film osvaja vizualnom ljepotom i režijskim umijećem, uvodi nas u život jedne daleke zajednice prikazujući slavlja i žalovanja, rođenje i smrt, spektakularne proslave i intimne razgovore. Film za koji se s punim pravom može reći da mu je svaki kadar poput slike, predivna meditacija o pravim vrijednostima u životu.”Međunarodni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: filmu U procijepu američkog redatelja Binga Liuai filmuMoj neznani vojnik ukrajinske redateljice Anne Kryvenko.

Regionalni žiri činili su: bosanskohercegovački redatelj Nedžad Begović, vršiteljica dužnosti direktora festivala Sheffield Doc/Fest Melanie Iredale i hrvatski TV novinar, redatelj i direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković. Veliki pečat za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa dodijelili su filmu “Una Primavera” redateljice Valentine Primavere, koprodukciji Austrije, Italije i Njemačke. Žiri je odluku pojasnio riječima: “Pobjednički film vrlo je osobna priča o obiteljskom nasilju i izvrstan primjer autorice koja kameru okreće prema vlastitoj disfunkcionalnoj obitelji kako bi realizirala vrlo osoban i topao film, a ujedno poslala poruku o sistemskom problemu patrijarhalnog nasilja i prisile. Središnji lik filma je šezdesetogodišnjakinja koja se nakon 40 godina braka ne boji hrabro krenuti ispočetka u životu, a režija njezine kćeri podjednako je hrabra.” Regionalni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: hrvatskom filmu U ime Republike HrvatskeGorana Devićai srpskom filmu 4 godine u 10 minutaMladena Kovačevića.

Mladi žiri djelovao je u sastavu: danski redatelj Christian Sønderby Jepsen, hrvatski redatelj Zorko Sirotić i srpski redatelj Marko Grba Singh. Mali pečat za najbolji film autora/ice do 35 godina dodijelili su filmu “Još se snima” u režiji Saeeda Al Batala i GhiathaAyouba koji je nastao u koprodukciji pet zemalja: Libanona, Sirije, Francuske, Katara i Njemačke.U objašnjenju žirija stoji: “Glavnu nagradu Mali pečat dodjeljujemo iskrenoj priči iz pakla. S kamerom kao oružjem, protagonisti pobjeđuju strah i iznjedruju priču o prijateljstvu i jedinstvu usred ruševina Sirije.” Mladi žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: mađarskom filmu Lake lekcije u režiji Dorottyje Zurbó i srpskom filmu Taurunum Boy u režijiJelene Maksimović i Dušana Grubina.

Na petnaestom izdanju ZagrebDoxa prikazano je više od 100 filmova u 16 programa. Festival je posjetilo više od 150 gostiju iz cijeloga svijeta, a za brojne projekcije tražila se karta više. U nedjelju, 3. ožujka posjetitelje očekuju dodatne projekcije najtraženijih naslova 15. izdanja, a u programu The Best of Fest nagrađeni naslovi ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Cijena ulazniceza program The Best of Fest u nedjelju, 3. ožujka za svih šest projekcija u jednoj od dvorana iznosi 65 kuna, a za pojedinačnu projekciju 20 kuna. Ulaznice se mogu kupiti isključivo na blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema.

  • 5
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh