Šumovi protiv valova u KSET-u – glazbeni putnici kroz vrijeme

U kritikama i najavnim tekstovima zagrebačku četvorku Šumovi protiv valova nazivalo se čak i ‘glazbenim izvanzemaljcima’. U kontekstu ostatka naše scene, posebno one bliže srednjim strujama, taj im opis donekle odgovara iako bi ih puno preciznije bilo nazvati glazbenim putnicima kroz vrijeme.

Šumovi protiv valova u KSET-u (foto: Martina Petric/Fotosekcija KSET-a)

Počevši od imagea i arsenala klavijatura Hrvoja Nikšića preko pulsirajućeg, funkoidnog ritma pa sve do gitarističkih ‘meditacija’ i iznenadnih rušilačkih pasaža u kojima svoj zvuk razmontiraju gotovo do temelja, Šumovi protiv valova predstavljaju suvremenike jednih Can, Neu, Amon Duul II ili Pink Floyda iz faze albuma “Meddle”. Svoj eponimni prvijenac u četvrtak su promovirali u KSET-u, no ovaj je koncert bio mnogo bliži nečemu što se ranih sedamdesetih moglo čuti po krautrock ‘happeninzima’ u Berlinu ili Kőlnu.

Klub je bio rasprodan, što predstavlja priličan uspjeh uzmemo li u obzir da se o njima čak i na specijaliziranim portalima ne piše baš često. U znak zahvalnosti okupljenima su priuštili pravi psihodelični trip u svijet snova, i lijepih i onih uz koje ćete se probuditi vrišteći.

Šumovi protiv valova u KSET-u (foto: Martina Petric/Fotosekcija KSET-a)

Kostur čitave priče je već spomenuti groove ritam-sekcije koji se usporava do jedva čujnih zvukova i tonova klavijatura, savršeno nadopunjavanih post-rock gitarom na tragu ranog Mogwaija. Glazba Šumova izuzetno je filmična, zbog čega je šteta što svoj izričaj ne prošire vizualnom komponentom, odnosno projekcijama na videozidu. S druge strane, dovoljno je bilo samo zatvoriti oči da bi počeli nizati filmovi u glavi, posebno tijekom psihodrame zvane “Košmar”, “Ustanka” ili sporogoreće “Zlo je dobro” koja je bila i najbolje što smo u četvrtak imali prilike čuti. U obliku samplea našlo se mjesta i za kratki insert Novkovićeve “Dok svira radio”, kao i za onaj neobičan osjećaj dezorijentiranosti izazvane glazbom u kojem je teško sa sigurnošću utvrditi kada je neka skladba počela, a kamo li u kojem će se smjeru razvijati.

U posljednje vrijeme sve se češće iznosi teza prema kojoj hrvatska glazbena scena nikad nije bila kvalitetnija. Ne znam bih li išao baš tako daleko, no svakako stoji da toliko raznovrsnih i eklektičnih bendova nikada nismo imali. A rasprodani koncert Šumova protiv valova jasno pokazuje da na toj sceni sve više mjesta ima i za beskompromisne glazbene istraživače.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X