Najavljen jesenski Festival europske kratke priče

Devetnaesti FEKP održat će se od 4. do 9. listopada u Zagrebu i Rijeci.

Jednodnevnim programom pod nazivom Moj je grad večeras dobio luku sinoć je, u ljetnom vrtu zagrebačkog Vintage Industrial bara, najavljeno 19. izdanje Festivala europske kratke priče, jednotjedna književna fešta koja će službeno započeti u Rijeci, 4. listopada. U prepunom prostoru ljetnoga vrta program je započeo razgovorom domaćih autora Đurđice Čilić i Andrije Škare, da bi atmosferu usijalo čitanje kratkih-kratkih priča, svojevrsni zaštitni znak FEKP-a, koje je ovaj put na pozornici okupilo neke od naših najcjenjenijih kratkopričaša: Ivicu Prtenjaču, Antuna Zlatka Stolicu, Moniku Herceg, Ivana Jozića i Senka Karuzu.

Kraj ovog jednodnevnog programa kojim se FEKP odužio lipnju – mjesecu u kojemu se održavao proteklih 18 godina – bio je posvećen prijatelju festivala i nedavno preminulom riječkom autoru Bekimu Sejranoviću, čijisu priču Miss Misery na otoku Susku, kao proto-verziju zajedničkog projekta Festivala europske kratke priče, kazališta Gavella i festivala Vrisak, na pozornici izveli glumac Filip Šovagović i gitarist Fadil Abdulov.

U sjajnoj atmosferi i pred prepunim gledalištem Moj je grad večeras dobio luku bio je više nego uspješan prozorčić u 19. izdanje Festivala europske kratke priče, koje će od 4. – 9. listopada pod geslom Luka različitosti u Rijeci i Zagrebu predstaviti probrane međunarodne i domaće autore koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima, bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost. Književnost radničke klase, književnost manjina, tekstove imigranata i izbjeglica, priče koje izrastaju iz glazbe, filma ili stripa domaćoj će publici predstaviti nastupi poznatih autora iz deset zemalja svijeta predvode britanske književne zvijezde Irvine Welsh i (vrlo vjerojatno) Hanif Kureishi, ali i drugi izvrsni pisci – Jennifer Clement, Semezdin Mehmedinović, Eduardo Halfon, Claudia Durastanti, Peter Murphy, Michael Fehr, Mazen Maarouf, Sulaiman Addonia… Osobita će se poslastica dogoditi u Rijeci gdje je ovogodišnji FEKP, uz podršku lokalnog Ureda za kulturu, kao dio projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture, obilježen suradnjom s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala – Hay Festivalom – predstavljajući projekt Europa 28, kroz nastupe europskih autorica (spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica…) zastupljenih u antologiji Europa 28 – žene o budućnosti Europe.

Uživo i digitalno, u lipnju i listopadu, u Rijeci i Zagrebu, Festival europske kratke priče nastavlja širiti dobre priče i biti dobra priča domaće kulturne scene.

 

 

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X