Najavljeno Ljeto u MSU – ‘Zagreb Calling’ kreće u koncertni pohod

Direkcija Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu najavila je u srijedu na tiskovnoj konferenciji osmi po redu niz koncertnih događanja u sklopu te kulturne ustanove koji će se odvijati od 5. lipnja do 7. srpnja ove godine.

Tiskovna konferencija predstavljanja Ljeta u MSU 2021 (Foto: Zoran Stajčić)

Ono što se dalo naslutiti i iz vizuala ovogodišnjeg Ljeta u MSU, koji su pušteni tjedan dana prije službene tiskovne konferencije koju je vodio Branko Kostelnik i na kojoj je nazočila i Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja, jest da je po pitanju izbora glazbenog programa napravljen veliki avangardni korak prema naprijed – ili je možda bolje reći; prema sadašnjosti, što je dakako kontra općenitog muzejskog narativa, osim kad je riječ o muzejima suvremene umjetnosti.

Tiskovna konferencija predstavljanja Ljeta u MSU 2021 (Foto: Zoran Stajčić)

Taj avangardni korak sadržan je u činjenici da će ovogodišnje Ljeto u MSU proći u ozračju nastupa grupa i aktera s izvrsne recentne kompilacije „Zagreb Calling – Generacija bez refrena“ na kojoj je okupljena nova generacija izuzetno talentiranih i koncertno aktivnih glazbenika (gledamo li period prije pandemije) koji su ustanovili nešto što bi se moglo nazvati modernom hrvatskom glazbenom scenom, koja je prvenstveno kompilacijom, a potom i ovim odvažnim korakom MSU-a na putu šire afirmacije izvan klupskih okvira. A čak i ako se to eventualno ne dogodi, bar će mnogi saznati koliko je nam je kvalitetan clubbing u metropoli.

Eva Badanjak (Žen) (Foto: Zoran Stajčić)

Dan otvorenja, tj. subota 5. lipnja tako pripada Ivanu Grobenskom i grupama Žen i Klinika Denisa Kataneca, a tjedan poslije u subotu 12. lipnja pozornicu preuzimaju Porto Morto. Uzmemo li u obzir da Mak Murtić svira u bendu Truth Is Not Tribe (Truth ≠ Tribe), koji je također zastupljen na kompilaciji „Zagreb Calling“ i da istoj sceni pripada i njegov mnogoljudni Mimika Orchestra onda je jasno da je ovogodišnje Ljeto u MSU definitivno u znaku moderne nam scene.

Denis Katanec (Foto: Zoran Stajčić)

Gotovo da se može reći da u skladu s novim postizbornim političkim ozračjem u gradu iz sjene dolazi i avangardna domaća glazbena scena, što je svakako veliki pozitivan pomak u moderniziranju duha i regeneracije Zagreba.

U jazz segmentu Ljeto u MSU je također na dobrom putu s najavama nastupa Matije Dedića 19. lipnja i koncertom zatvorenja 10. srpnja na kojem će nastupiti Matej Meštović i Borna Šercar, dok će onaj, nazovimo ga uvjetno, novovalni duh Zagreba, zastupati Srđan Sacher i njegov novi sastav Sacher (26. lipanj) za koji je na presici Srđan kazao da ga je osnovao u duhu gitarističkih bendova. „Tijekom novog vala osim Johnnyja i Azre nismo imali jake zagrebačke predstavnike gitarističkih bendova“, izjavio je veteran i jedan od osnivača Haustora i Vještica, te dodao: „A sad sam sretan što imam mlađu ekipu i dvojicu odličnih gitarista u sastavu s kojima ispunjavam svoj davnašnji san“.

Srđan Sacher (Foto: Zoran Stajčić)

Ovogodišnje Ljeto u MSU djeluje po sloganom „4 u 1“ što znači da pored koncerta svi koji kupe ulaznicu od 79 kuna (po večeri) mogu popratiti perfomanse, izložbe i filmske projekcije.

Tako će u sklopu programa umjetničkih akcija i performansa, publika će moći vidjeti nastupe Andra Giunia, novocirkuskoga izvedbenoga kolektiva Tricycle Trauma, Pere Kavgića, Petre Mrše i Barbare Radelje, te slovenske umjentice Nine Ham.

Tiskovna konferencija predstavljanja Ljeta u MSU 2021 (Foto: Zoran Stajčić)

Filmski program donosi dokumentarni film “Galeb”, o slavnom Titovom brodu, obiteljsku dramu “Nevidljivi čovjek”, kriminalističku komediju “Pljačka stoljeća”, plesnu dramu “Ema”, dobitnika Oscara film “Minari”, te film “Obiteljska priča” koji je režirao poznati glumac Viggo Mortensen.

Od redovnih izložbenih programa koji su također uključeni u program Ljeta u MSU, publika će moći vidjeti izložbu godine „I. K. 100“, retrospektivu Ivana Kožarića, mega-izložbu Ratka Petrića „Baciti istinu u lice!“, te izložbu Matka Vekića „Arhipelag“.

Ljeto u MSU 2021

Svi koncertni programi održat će se u atriju kod tobogana MSU-a, što se dosad pokazalo i kao dobra zaštita od kiše u prijašnjim sezonama. Zasad je broj ulaznica ograničen na 300 posjetitelja po večeri, no kako napominju iz Muzeja i to će se mijenjati na bolje u slučaju novog popuštanja pandemijskih mjera.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X