Najbolji domaći albumi 2012. godine

Na redu je nabolje od glazbe što su prošle godine iznjedrili ovi prostori. Dvadeset najboljih po našem izboru.

Najbolji domaći albumi 2012.

Identičnom sistemu, na koji je bila složena godišnja lista stranih albuma, pristupljeno je i prilikom sklapanje godišnje liste domaćih izdanja portala Ravno do dna. Bodove su kroz osobne liste davali Đino Kolega, Tomislav Sporiš, Igor Jurilj, Marko Podrug i Zoran Stajčić, a kad se sve sklopilo u dvadeset najboljih, to izgleda ovako:

(Napomena: krećemo od 19. mjesta jer dva albuma dijele prvo mjesto, nevjerojatno ali istinito, rezultat je bio identičan u bod)

Nina Romić 'Ptice'

19. Nina Romić ‘Ptice’

Još uvijek nismo sigurni jesmo li zaljubljeni u album ili smo zaljubljeni u Romićku, pa samim time i u sukobu interesa. Bit će da je oboje. U svakom slučaju ovaj, prije svega ambijentalni folk s jajima dokaz je da Gibonni više nije muškarac i da je Dylanov “one man show” vruća roba u glazbenoj industriji.

Svadbas 'Još'

18. Svadbas ‘Još’

Objavljen početkom godine, “Još” je dokaz autorske potentnosti ovog mušićavog art pop društva na našoj sceni, ali i njihove žilavosti i izdržljivosti. U tom periodu smo voljeli maštati o tome što bi bilo da je kojim slučajem pjesma „Tvoja“ bila odabrana za pop broj koji će nas predstavljati na Eurosongu, a ne promašeni Badrićkin ‘zicer’ „Nebo“. Ali još puno vode treba poteći ispod savskog mosta da bi u zgradi na Prisavlju shvatio da stranci potpuno drugačije doživljavaju pop glazbu od Hrvata i da tu nije mjerilo koliko puta je netko bio na naslovnicama lajfstajl magazina.

St!llness - naslovnica 3. albuma

17. St!llness ‘St!llness’

Prvi bend u kojem su Split i Zagreb u subkulturnom smislu stopljeni u jedno. Htjeli to ili ne htjeli Zagreb i Split nikad u svojoj povijesti nisu bili toliko podijeljeni antagonizmom u najširem spektru koliko u ‘modernoj’ Hrvatskoj. Kako Purgeri u bendu trpe Spliću Yurija i kako on podnosi njih, još uvijek je nepoznanica, ali da su u stanju snimiti konceptualni album dokazali su ove godine.

Xaxaxa 'Siromašni i bogati'

16. Xaxaxa ‘Siromašni i bogati’

Što Makedonci rade na domaćoj listi albuma? – zapitat će se svatko s trunčicom šovinizma u sebi. E pa razlog tomu je: objavio ih je hrvatski diskograf, a čak i da nije, teško nam je ne doživljavati ovo što se popularno zove ‘Regija’ kao jednu cjelinu, bar kad je umjetnost u pitanju. Pored toga niti jedan od gore spomenutih recenzenata Xaxaxa nije album „Siromašni i bogati“ uvrstio pod strana izdanja. Ako  nekome ni to nije dovoljno, kao odgovor ćemo s ćirlice prevesti ime benda: Hahaha! Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X