Najbolji koncerti 2011. godine

Isti trojac koji je sastavio listu albuma godine, tj. Podrug, Sporiš i Thompson uhvatio se još težeg zadatka: složiti listu od deset koncerata / događaja koji su bili po njihovom sudu nezaboravni za 2011. godinu.

Najbolji koncerti 2011. - Na slici: Guitar Wolf (Foto: Walter Thompson)

Ljudstvo ovog portala je u nenormalnoj misiji praćenja skoro svega što se događalo na polju live nastupa od prvog dana postojanja Ravnododna.com, pa u istoj toj maniri donosi i ovu listu. Je li bilo dvoumljenja? Itekako, nijanse su odlučivale, jer bilo je prilično dosta kvalitetnih koncerata, no dogovoreno je da lista neće biti predugačka, tj. sastoji se od 10 udarnih točki. Vidjeli smo svašta, dobili po ušima od mnogih, ali još uvijek nam zuji u glavi od dolje navedenog:

Događaj godine: Terraneo Festival (Šibenik)

Terraneo kamen (Foto: Walter Thompson)

Mnogi su sumnjali u uspjeh Terranea. Bio je to hrabar i lud projekt Artim produkcije i Žednouhih koncerata. Projekt koji je u Dalmaciju trebao dovesti najveća indie i alternativna imena, a pritom pokušati ne propasti. Projekt koji je usnulom Šibeniku na kraju doveo preko 120 izvođača i više od 30 tisuća posjetitelja. Dojmovi s Terranea, ekološkog i glazbenog festivala, još su nam živi pred očima; neponovljiva atmosfera, vrhunski nastupi, pet nezaboravnih dana i udari bure koji su se pobrinuli da ne ide sve baš kao po loju. Terraneo je i u medijima prepoznat kao najpoželjniji glazbeni događaj ljeta, od kojega se u 2012. očekuje puno. Tko će pokušati na pozornicama nadmašiti La Roux, Dubiozu, The National, Franka Turnera, Wovenhand i mnoge druge, još nije objavljeno. Iščekivanje je ogromno…

Najbolji open air / festivalski nastupi:

Frank Turner (Terraneo)

Frank Turner (Foto: Tomislav Sporiš)

Hoda po rubu ponora u svojoj reciklaži klasičnog rock izričaja. Frank Turner posjeduje energiju i karizmu koja podsjeća na Brucea Springsteena u mladim danima, uz to je showman koji publiku konstantno uveseljava, drži u neizvjesnosti i suvereno upravlja reakcijama iste. Treba samo reći da je za kraj nastupa sve ispred Aqua Stagea na ovoljetnom Terraneu natjerao da se sagnu, a tako nešto ne može baš svatko napraviti indie publici.

TV On The Radio (INmusic Festival)

TV On The Radio (Foto: Walter Thompson)

TV on the Radio sposobni su svaku pjesmu, i onu najbenigniju, pretvoriti u intenzivno iskustvo iz kojega se ne možete otrgnuti dok vam oni to ne dozvole. Nema zabušavanja, jednom kad pogledom uhvatite kako ginu na pozornici stvarajući zvuk kojeg možete rukama dotaknuti, odlaska nema. TV on the Radio se na INmusic festivalu preklapao se s Mastodonom, a u taj termin ulijetao je i Cypress Hill. No, njihov premijerni zagrebački nastup koji se smjestio na pozornici između metalaca i hip-hopera, bio je nešto što se nije trebalo propustiti. A mnogi i nisu, jer art rokeri iz Brooklyna oborili su ovogodišnji rekord „World stagea“ u posjeti.

Grinderman (INmusic Festival)

Grinderman (Foto: Walter Thompson)

Nick Cave definitivno nije bio normalan te večeri na INmusic festivalu. Bio je genijalan, ne i normalan. Uspio je samog sebe baciti u trans, klavijature na pod, zeznuti „Palaces of Montezuma“ na samom početku, a pjevao je kao da stalno prijeti tisućama ljudi ispred sebe. Bio je u elementu kao nikad prije u Zagrebu, a bio je ovdje više puta nego svi Pape zajedno. Zato je gotovo svaka stvar, od „When My Baby Comes“, do „Honey Bee“ i „Bellringer Blues“ završila u psihodeliji i kreativnom ludilu glavnog junaka, koji je odradio barem dvaput bolji koncert od onoga prije tri godine na istom mjestu. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X