Najbolji koncerti 2014. godine

Unatoč krizi i recesiji u 2014. je bilo puno kvalitetnih nastupa uz opasku da su gotovo nestali koncerti na velikoj skali posjećenosti čime su klupski prostori postali glavni pokretači koncertne scene. Zagrepčani su primjerice već i zaboravili da na Laništu imaju Arenu tako da kad je riječ o dvoranskim nastupima stvari su se vratile desetak godina unatrag, opet je Dom sportova postao mjerilo. Donosimo vam listu dvadeset najboljih nastupa u protekloj godini koji su kao i na našim dosadašnjim listama najboljih nastupa slučajno poredani i međusobno nemaju zadanu rang listu.

GBH u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)
GBH u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

G.B.H. – 18. 11., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Što reći o bendu koji u istoj postavi jednakim intenzitetom udara već 36 godina!? Colin je doletjeo na pozornicu i nakon uvoda sa novom stvari “Unique”, s bendom pjesmu po pjesmu prošao kompletan “Leather, Bristles, Studs, And Acne”, a nakon toga još nekoliko hitova sa strane poput “Drug Party at the 526″, “City Baby Attacked By Rats” i “City Baby’s Revenge”, da bi nastup okrunili frenetičnom izvedbom “I Feel Alright” The Stoogesa. (Laić)

Pankrti u Ksetu
Pankrti u Ksetu

Pankrti – 1. 3., KSET, Zagreb

Dinamični Lovšin, s nacrtanim brčićima i imidžem koji prije asocira na Šabana Bajramovića negoli na pionirskog barjaktara ovdašnjeg punka, i dalje posve uvjerljivo, predano i izazovno laje društvenokritičke tekstove. (Heidl)

John Patitucci i Brian Blade (Foto: Zoran Stajčić)
John Patitucci i Brian Blade (Foto: Zoran Stajčić)

Perez, Patitucci i Blade – 11. 7., Dvorana Adris, Rovinj

Children Of The Light – trio kojeg čine pijanist Danilo Perez, basist i kontrabasist John Patitucci i bubnjar Biran Blade zatvorio je rovinjski 4. Avantgarde Jazz Festival vrhunskim ugođajem. Djeca svijetla dotaknula su se gotovo svega u jazzu; i hard bopa, i freeja, i fuzije, do komornog jazza, kad je Patitucci posezao za gudalom, a čak su u nekoj svojoj uvrnutoj verziji u jednom trenu ‘potjerali’ i Milesov „So What“.Bila je to svirka u kojoj je jedna izvrsnost smjenjivala drugu izvrsnost u mahnitoj uživljenosti. 4, Avantgarde Jazz Festival zaklučen je tako šampionskim finalom koji je trebao biti nešto kao uvod u jesenski nastup Wayne Shorter Quarteta u Zagrebu koji se nažalost zbog bolesti tog velikog saksofoniste morao otkazati. No šteta što onda nisu Children Of The Light došli, jer bila bi to itekakva fešta. (Stajčić)

Neutral Milk Hotel
Neutral Milk Hotel

Neutral Milk Hotel – 2. 6., Tvornica kulture, Zagreb

Ljudi su bili razdragani već zbog same činjenice što uopće gledaju ta mitološka indie bića pred sobom, u vlastitom gradu, pa se nitko nije pretjerano bavio analiziranjem zvuka. Odobravanja i onaj prekrasan huk pune dvorane razdragali su i sam bend koji, iako nije pretjerano komunicirao s publikom, nije propustio izraziti zahvalnost divnoj publici u nekoliko navrata svog jednoiposatnog nastupa. (Svilar)

Bombino na INmusic Festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)
Bombino na INmusic Festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)

Bombino – 24. 6., INmusic Festival, Jarun, Zagreb

Bombino vrte tu poznatu afričku trans-mantru, ali riffovi su izraženiji i više primaknuti zapadnjačkom uhu, stoga je nastup po intenzitetu na momente podsjećao upravo na davnašnji Santanin nastup na Woodstocku zabilježen kamerom redatelja Michaela Wadleigha – kao da Afrika u svom zvuku proživljava neku svoju 1969. godinu. (Stajčić) Dalje>>

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X