Najbolji koncerti 2015. godine

I posljednja u nizi ‘inventurnih’ lista koje sumiraju najbolje iz protekle godine jest lista najboljih koncerata. Novinari ovog portala u prošloj godini su pohodili 193 koncertna događanja, računajući tu i ona festivalska, a koliko je to pojedinačnih nastupa… hm, brojanje bi trajalo malo duže. Od te siline nastupa izdvojili smo dvadeset nama najboljih i najupečatljivijih, naravno onih koji su se odigrali u našoj zemlji. Kao i do sada, lista najboljih koncerata nema zadan redoslijed od odličnih prema najboljima, ovo je jednostavno niz od dvadeset na kojima je trebalo biti.

Kandžija i Gole žene u Vintage Industrial Baru (Foto: Borna Subota)
Kandžija i Gole žene u Vintage Industrial Baru (Foto: Borna Subota)

Kandžija i Gole Žene – 29. 04. 2015., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Stjepko Galović aka Kandžija, njegov side kick Toxara i prateći bend Gole žene sigurno spadaju među najbolja koncertna iskustva koja vame se mogu dogoditi u ovom trenutku na domaćoj sceni. Dokaz tome bio je nastup u srijedu u punom Vintage Industrial Baru. Nizale su se inteligentne rime protkane finim cinizmom koje nepogrešivo ismijavaju i kritiziraju domaći mentalitet dok je glazba nepogrešivo u stopu pratila cijelu tu nit stilski se prilagođavajući u najširem mogućem spektru, drum&bass je susretao lakoglazbene note, funk i R&B su se rastezali do Rage Against The Machine. (Stajčić)

Rambo Amadeus na OFF-u (Foto: Regina Koštan)
Rambo Amadeus na OFF-u (Foto: Regina Koštan)

Rambo Amadeus & Two Winnetous – 18. 07. 2015., OFF Festival, Šibenik

Nitko nije sasvim siguran što se te večeri dogodilo na OFF festivalu i koji je to točno trenutak kada se situacija počela otimati kontroli. Je li se pomak u svijesti dogodio još u kombiju na pakleno vrućem 12-satnom putovanju iz Despotovca do Šibenika? Ili je plan smišljen na brzinskom ručku u „Marendi“? Ili za vrijeme tonske probe koju je Antonije Pušić a.k.a. Rambo Amadeus pod svaku cijenu htio preskočiti zbog umora, a organizatori su inzistirali? Ili je sve krenulo u neočekivanom smjeru kada je Rambo, sjedeći u razredu za Tehnički odgoj OŠ Fausta Vrančića, shvatio da su elektrode iz nekadašnjeg šibenskog TEF-a korištene za varenje u Fabrici automobila Priboj, njegovom omiljenom proizvođaču „FAP mašine“? Prvih sat i nešto koncerta bilo je u jazz ugođaju, razdoblje koje je Rambo nazvao „tehničkom izvedbom“. Onih drugih sat i pol (da, koncert je trajao gotovo tri sata!), prešlo se na „umjetnički dojam“, na suludi medley probranih hitova, od „Amerike i Engleske“, „FAP mašine“, „Čobane, vrati se“ do „Mačo Dalmatino“, „Karakter“ i „Jedno te isto“. „Nisu stigle elektrode!“, na brzinu smišljeni refren, odmah je te večeri postao hit na društvenim mrežama. – Čim sam stigao u Šibenik, raspitao sam se kakvih tu ima propalih tvornica. Rekli su da se proizvodio aluminij i elektrode. Aluminij mi nije nešto, ali kad sam čuo za elektrode – to je bilo to! – rekao nam je Rambo na kasnijem after partyju na šibenskoj rivi. (Podrug)

Giant Sand u Močvari (Foto: Samir Cerić Kovačević/Soundguardian.com)
Giant Sand u Močvari (Foto: Samir Cerić Kovačević/Soundguardian.com)

Giant Sand- 30. 11. 2015., Močvara, Zagreb

Gelb je ovom turnejom po Europi tobože došao promovirati svoj najnoviji album “Heartbreak Pass”, a zapravo se došao osobno oprostiti s europskom publikom na posljednjoj, kako je najavio, turneji Giant Sanda. Taj prekid karijere jednog tako plodnog autora, kojim je tijekom koncerta neprestano zveckao, zvučalo je potpuno nestvarno i gotovo poput neslane šale, posebno nakon svega što je u nastupu priredio zagrebačkoj publici. Nakon ovakvih nevjerovatnih glazbenih poslastica, tako tužno rijetkih, sve te kombinacije riječi koje streme opisati proživljenu atmosferu zvuče tako otužno siromašne, nedostojne i blesave, i zapravo nitko tko je sinoć propustio doživjeti ovaj biser ne može shvatiti razmjere ushita kojim je Gelb i njegova karizma, pa još u kombinaciji s genijalnim muzičarima, ošamario kompletnu močvarnu publiku. (Svilar)

Rudimental na INmusic Festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)
Rudimental na INmusic Festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)

Rudimental – 23. 06. 2015., INmusic, Jarun, Zagreb

Rudimetal su najbolji live act – to nije zaključak staloženog mozga, već promrzlog i umornog tijela – a to ima posebnu težinu. Ako ne navučeš kabanicu i ne obuješ čizme ili gojzerice bar jedan dan, onda se ne računa da si bio na INmusicu. Kiša i blato su neizbježni. Jedino pitanje je kojeg dana će se dogoditi. No ipak, do sada se još nije dogodilo da kiša nije prestajala cijelo popodne i cijelu noć. Previše vlage da bi ostali suhi, što god napravili. Rudimental je napravio ono što se obično zove ‘spašavanjem večeri’. Bili su deux ex machina. Udahnuli su najbolji mogući plesni optimizam, a mi ‘mokri zombiji’ smo plesali refleksno k’o partizani nakon Igmanskog marša. Tijela su podsvjesno skakala na “Waiting All Night” u nadi da će mozgovi njihovih vlasnika razumijeti riječi da ‘čekaju cijelu noć da im netko kaže da ih treba i voli’. Bio je to veći trijumf od onog već sad legendarnog koncerta Metallice u žitkom blatu Hipodroma. (Stajčić)

Jello Biafra and Guantanamo School of Medicine u Vintage Industrial Baru (Foto: Izidor Tačković)
Jello Biafra and Guantanamo School of Medicine u Vintage Industrial Baru (Foto: Izidor Tačković)

Jello Biafra and Guantanamo School of Medicine – 28. 08. 2015., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Politički koncept koncerta po kojem je Jello oduvijek čuven, uvijek započinje njegovim skidanjem obavezne košulje ispod koje se skriva majica s nekom porukom, a poruka koju je sinoćnjom majicom pokušao iskomunicirati publici glasila je ‘Fuck Austerity’. Čitav je koncert bio posvećen tom globalnom problemu pa je, između politički angažiranih tekstova pjesama umotanih u žestoki hardcore od kojeg je znoj tekao u potocima, Biafra držao i obavezne političke tirade u kojima nam je, kao da toga itekako nismo svjesni, objašnjavao da živimo u novom feudalizmu, da nije religija tolika droga koliko je to danas postao novac, da smo globalno sjebani pohlepom onih 1 posto koji su ovisni o profitu, da su svi problemi koji muče suvremeni svijet zbog korupcije osuđeni na to da ostanu neriješeni i da je vrijeme da se bankarskom lobiju i njegovoj globalnoj hegemoniji konačno stane na kraj. (Svilar)

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X