Najbolji strani albumi 2014. godine

Jelena Svilar, Đino Kolega, Ivan Laić, Marko Podrug, Tomislav Sporiš, Igor Jurilj i Zoran Stajčić i ove godine su kreirali zajedničku listu 20 najboljih stranih albuma minule nam godine. To jest svatko od pobrojanih je kreirao svojih top 20, a onda je nemilosrdni aritmetički žrvanj sve to ‘samljeo’ u jednu listu oko koje ćemo se sigurno sporiti narednih dana, a po starom dobrom običaju istu i objavljujemo pa se slobodno sporite i vi s nama. Krivicu svaljujemo na aritmetiku.

  •  
  •  
Warpaint
Warpaint

15. Warpaint – Warpaint

Indie četvorac iz LA-a, trenutno u formaciji četiri žene, nakon trogodišnje stanke konačno je producirao svoj drugi, eponimni album. Sanjiva atmosfera pomalo nekoherentnog, ali zanimljivog albuma evocira putovanje svemirskim prostranstvima kroz koje nas vodi sablasno lijepa kombinacija vilinskih vokala, umotana u minimalističke anranžmane i hladne retro efekte s početaka synthpopa. Lijep dream pop album, potpuno i sebično uvučen u vlastiti svijet u koji vas pušta, ali ne privlači silom, bez pamtljivih refrena i koketiranja s masovnim sviđanjem, idealna je podloga za zimsko šuškanje pod dekicom, što god radili.

The Amazing Snakeheads 'Amphetamine Ballads'
The Amazing Snakeheads ‘Amphetamine Ballads’

14. The Amazing Snakeheads “Amphetamine Ballads”

Nedostaju li vam The Cramps ili Birthday Party? The Amazing Snakeheads dolaze kao flaster na ranu.The Amazing Snakeheads dolaze iz Škotske, točnije iz Glasgowa, a klasičnu rock-trio postavu čine pjevač i gitarist Dale Barclay, basist William Coombe i bubnjar Jordon Hutchison. Sviraju garažni rock s primjesama psychobillyja i bluesa i to u svojoj najčišćoj, tj. najprljavijoj formi – prvijenac „Amphetamine Ballads“ gotovo da nije ni produciran, već zvuči kao da snimljen na ‘licu mjesta’ u prostoriji benda.

Thurston Moore 'The Best Day'
Thurston Moore ‘The Best Day’

13. Thurston Moore “The Best Day”

Thurston je očito nakon razlaza s Kim Gordon imao potrebu snimiti album u klasičnoj Sonic Youth maniri, doduše ponešto mirniji, ali s itekako upečatljivim i snažnim melodijama.

Paolo Nutini 'Caustic Love'
Paolo Nutini ‘Caustic Love’

12. Paolo Nutini “Caustic Love”

Paolo Nutini se posve neočekivano otkrio kao autor većih kapaciteta od onoga što mu je namijenjeno, kao vlasnik različite palete zvukova, ili kao dirigent meteža od motown ukorijenjenih referenci do suvremenog britanskog pop-rocka; dok prelazite preko ploče zapravo i nemate izbora nego se prepustiti i skinuti kapu njegovom radu.

Foo Fighters 'Sonic Highways'
Foo Fighters ‘Sonic Highways’

11. Foo Fighters “Sonic Highways”

Dave Grohl uživa u dragovoljno preuzetoj ulozi spasitelja rock and rolla. Drugih kandidata s takvim kvalifikacijama ionako nema, jedino je pitanje koliko danas vrijedi ono što se spašava, kao i od koga se točno spasiti treba. Bazični rock and roll, kojeg prakticiraju mulci sa stadionskom bukom u ambicijama, već godinama proživljava krizu autorstva, a i „neprijatelji“ su mu nejasni. Nisu to više ni društvo, ni sistem, a niti apstraktni zatomljivači slobode. Uperiti prstom može se jedino u glazbenu industriju, ali kakav je to dušmanin od kojeg se jednostavno može otići? I slavno propasti. Dave Grohl jedan je od glavnih igrača industrije, nemilosrdnog sustava koji niti razumije, niti voli glazbu, a pritom nekim čudom i dalje ne gubi na relevantnosti i vjerodostojnosti. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X