11 najboljih izdanja 2014. improvizirane, avangardne i eksperimentalne glazbe

Iscurila je i 2014. godina. Vrijeme je godišnjih lista, a niz otvara prvi saksofon Ravno do dna – Vid Jeraj. Jazz je ovog puta u korijenu svega što podrazumijevamo pod improviziranu glazbu, a sve je ovog puta obogaćeno proširenim pojmovima avangardne i eksperimentalne glazbe. Slijedi lista najboljeg iz navedenog.

Audio One 'An International Report'
Audio One ‘An International Report’

10. Audio One “An International Report”

Kakva bi lista bila bez čikaškog skladatelja, klarinetista i multi-instrumentalista Kena Vandermarka, jednog od najradišnijih umjetnika na sceni??? Prvi album samizdat-etikete pokrenut simultano s redizajnom web stranice je live CD “An International Report” noneta Audio One, sastavljen od eminentnih čikaških glazbenika, te violistice Jen Paulson iz Madisona, a prošao je podosta ispod radara u našim krajevima.  Žanrovska epizodičnost za koje je stalni sastav Vandermark 5 postao premali našli su se u novom eklektičkom ansamblu: bass-dionica prve kompozicije priziva The Yellowjackets; da, dobro ste čuli, Vandermark kao skladatelj i bendlider, ima podosta iskustva, njegove su signifikantno trome višedijelne teme su još uvijek tu, možda su samo više razlistane, gomoljike, rizomatske; plus, taj sinemaskopski patos, Meine Damen! Rezime njegovih velikih bendova je sljedeći: s Teritory Band je istraživao odnos prostora i glazbe, u stilskim reperima arhitekture i muzejske contemporary scene; Brötzmannov Tentet je već 2006. godine prestao svirati skladbe i kreirao čistu ekspresiju… Ansambla Resonance, pak, ima previše chamber dionica koje članstvo s dvaju kontinenata ne stigne navježbati. Iako Keno-skeptika ima kao pljeve, ova je metažanrovska vizija i dalje je šarmantno diplomatička. Saksofonisti: dok Mars Williams cirkularnim disanjem stvara zidove zvuka, te razdire multifonijama, no nešto zvuči i kao Kaoru Abe na Prozacu, po lojtrici gor pa po lojtrici dol, Paulsonova, ni ne spada u svijet sinkopirane improvizacije, već mijenja ‘klangfarbe’ naočigled, uz stare kohorte bivših članova Vandermark 5, Daisyja i Bishopa, basist Nick Macry, plus kornetist Josh Berman, tu je novi glas, alt-saksofonist Mazzarella te najtraktivnijeg tonskog slikara Propuh-grada, vibrafonista Jasona Adasewicza; ‘ovi’ redovno krade show.

Diogo Nogueira & Hamilton De Holanda 'Bossa Negra'
Diogo Nogueira & Hamilton De Holanda ‘Bossa Negra’

9. Diogo Nogueira & Hamilton De Holanda “Bossa Negra”

Iz Brazila, SAD-a južne hemisfere, dolazi progresivni songwriterski album “Bossa Negra” bandolimista Hamiltona de Holande koji je po mojem mišljenju dodatno začinio iznimno jako izdanje LJF-a 2009., zagrijavši teren za “Dreamers” Johna Zorna. U suradnji s vokalom Diogom Nogueirom bacit će vam nov posluh sambe u lice, a dao Bog da doživimo nešto ovakvo sa zvukom tamburice. Melankolija „Tristeze“ je nešto sasvim neuhvatljivo i specifično za naše podneblje, pjevač koji je u punom smislu interpret emocionalno vijuga poput tumača Shakespearovih soneta, dok prsti simultano pikaju po žicama ispod vokalne dionice. Ako se u afričkoj tradiciji glazbalo mbira, odnosno kalimba, identificira kao muzika lišća, nekad kapi kiše, onda se trzalački vez mandoline slobodno može usporediti sa suzama sreće. Sjetnih trenutaka u kojima se mol pjeva preko durskih akorda na albumu ima jedno more, a da ništa nije ‘krivo’ za to…

Najoua 'Deveteronog'
Najoua ‘Deveteronog’

8. Najoua “Deveteronog”

Od benda Najoua iz Ljubljane stiže album “Deveteronog” repetitivne panafričke glazbe za čak 14 kalimbi i dva vokala, a izvođače možemo prestati cimati Trešnjevačkim mališanima minimalizma; više nije fora… Osnivači benda, Samo Kutin (hurdy gurdy), Anja Kravanja (violina) su glazbenici koji polaze radionice improvizirane glazbe ‘kolektivno – osobno’ pri kazalištu Španski borci u Ljubljani. Samo Kutin je, uz starijeg brata Janija, suosnivač benda Salamandra Salamandra zaslužnog za revival prog-scene. Seljačka kultura Gorenjske, hipijevske komune i ekološki turizam danas idu ruku pod ruku.

Szilard Mezei International Improvisers Ensemble 'Karszt'
Szilard Mezei International Improvisers Ensemble ‘Karszt’

7. Szilard Mezei International Improvisers Ensemble “Karszt”

Vojvođanski skladatelj Mezei u ovaj u nas dvostruki CD objavljen pred sam kraj prošle godine uvodi monumentalističkom skladbom “Hep 20” od 56 minuta, a disk zatvara skladba od 19 minuta da bi nas na drugom dočekao skladbama “In Memory of Chopin” i “Jugoplastika”. Projekt koji se kuhao posljednjih 12 godina realizira već zreli skladatelj potpuno marginaliziran od većeg dijela srpske javnosti i kulturne scene u regiji. Stilski [sic!] na liniji s Braxtonom, Lutosławskim i Bartokom, kao i Ellingtonom i Mingusom.

 Cene Resnik 'From the Sky'
Cene Resnik ‘From the Sky’

6. Cene Resnik “From the Sky”

Uz sve navedene, bio bi grijeh propustiti i međunarodni debut Ceneta Resnika s etikete Clean Feed, dio serije live snimki s Ljubljanskog Jazz festivala. Kvartet slovenskih i talijanskih glazbenika, od kojih su potonji aktivni pripadnici talijanskom orkestru Instabile, temelji se na kolektivnoj ekspresiji s naglaskom na polifonom aspektu. Dok je Resnikov glas najbliži free-flowingu Tonyja Malabyja, Jerič se odaziva na Raineyeve impulse. U miksu je saksofon završio u pozadini, no i bez obzira na ovaj raspored, bend koji ima već drugo izdanje, na dobrom je putu da ostavi trag na europskoj i svjetskoj sceni. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X