Najbolji strani albumi 2014. godine

Jelena Svilar, Đino Kolega, Ivan Laić, Marko Podrug, Tomislav Sporiš, Igor Jurilj i Zoran Stajčić i ove godine su kreirali zajedničku listu 20 najboljih stranih albuma minule nam godine. To jest svatko od pobrojanih je kreirao svojih top 20, a onda je nemilosrdni aritmetički žrvanj sve to ‘samljeo’ u jednu listu oko koje ćemo se sigurno sporiti narednih dana, a po starom dobrom običaju istu i objavljujemo pa se slobodno sporite i vi s nama. Krivicu svaljujemo na aritmetiku.

C.W. Stoneking 'Gon' Boogaloo'
C.W. Stoneking ‘Gon’ Boogaloo’

20. C.W. Stoneking “Gon’ Boogaloo”

Za Cee Dubyua malo se toga promijenilo. Kao zvukom, tako i izgledom, kralj hokuma je i dalje daleko u dvadesetim godinama prošloga stoljeća. Njegov poza ne uključuje samo frizuru i odjeću te daleke prošlosti, već i danas politički nekorektne i teško prihvatljive, stavove, pa čak i odjeke tadašnjega rasizma. Čovjek je odrastao sa australskim Aboridžinima i od njih pokupio zanimljiv naglasak koji daje posebnu čar njegovim pjesmama. Tek da toliko vjerno prenosi duh dvadesetih da se ne stidi ‘furati’ i na negativnu stranu toga razdoblja.

Flying Lotus 'You're Dead'
Flying Lotus ‘You’re Dead’

19. Flying Lotus “You’re Dead”

Iako se radi o bizarnom, naoko zazornom albumu, provociranje konvencija manifestira se u oneirički kaleidoskop. “You’Re Dead” je kompozicija fuzija i neočekivanih peripetija zbog kojih smrt nikad nije bila ovako svježa.

Jungle
Jungle

18. Jungle “Jungle”

Jungle se praktički stvorio iz ničeg i nepoznato je na koji su način i kolikima proletjeli ispod radara nakon prva dva najavna singla objavljena još u prosincu prošle godine. Međutim, otpočetka je bilo vidljivo o kakvom se materijalu ovdje radi, a “Busy Earnin” izdan u travnju ove godine lansirao ih je u visine u koje smo i slutili da hoće pa nominacija za prestižni BBC Artist Of The Year i nije naročito iznenađenje. Pravi gem, naravno, nije nijedan od objavljenih singlova; pozornost skrećemo na numeru No.5: “Drops”.

Todd Terje 'It’s Album Time'
Todd Terje ‘It’s Album Time’

17. Todd Terje “It’s Album Time”

Nakon tri veće kompilacije, EP-a da nismo sigurni koliko, vinil singlica i 10 godina remixeva, Terje je procijenio da je sada vrijeme za LP i poentirao za svaku godinu čekanja po jedanput. Međutim, kao što kaže sam Terje – njegov je disko nemoguće za razumijeti bez smisla za humor pa i sve te godine njegovog privatnog ‘extended playa’ ispadaju dobar vic. Čovjek je i ove godine izbacio Eurodans EP i Mjondalen Diskoklub EP s pjesmom “Italian Stallion” koja tematski kao da je ukradena s LP-a. Linearne analogne synth linije, jazz fusion, ekplozija italo-disca pa strašni cover Roberta Palmera u stilu suosjećajnog tvorca hitova primjeri su Terjeove genijalne svestranosti koji je tim luđačkim pristupom stvorio jednu od ploča godine.

Robert Plant 'Lullaby and… THE CEASELESS ROAR'
Robert Plant ‘Lullaby and… THE CEASELESS ROAR’

16. Robert Plant “Lullaby and… THE CEASELESS ROAR”

66-godišnji frontmen nekadašnjih Led Zeppelina odavno nije više u pjevačkoj formi i u zahtjevnim standardima hard rock divova, no taj nedostatak koji dolazi s godinama na leđima izvrsno kompenzira glazbenim promišljanjem u poznim godinama.Plantova karijera definitivno je u novom uzletu. Po svoj logici, očekivalo se kako će album „Raising Sand“ snimljen 2007. u suradnji s pjevačicom Alison Krauss u izvrsnoj i nadahnutoj produkciji T-Bone Burnetta, koji je ujedno i zasluženo dobio Grammyja za album godine 2009. biti i ostati apsolutni vrhunac zrelog perioda njegove solo karijere, ali stvari su se promijenile. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X