Najjeziviji Bowie dosad: premijera novog spota ‘Blackstar’

David Bowie na novootvorenoj je platformi www.imablackstar.com napravljenoj samo za kolosalni video ponovno zagrebao u okultizam. Najveći avangardist dvadesetog stoljeća na pragu sedamdesete godine i u vremenu kada šok radi šoka ne šokira uspijeva – šokirati.

David Bowie 'Blackstar'
David Bowie ‘Blackstar’

Desetominutni videospot najavnog singla „Blackstar“ za istoimeni studijski album najavljen za Bowiejev 69. rođendan donosi naramak okultističko-astronautskih… bizarnosti.

Eterični vokali prate eteričan vizualni eksperiment zasad još uvijek enigmatične strukture. Bez jasne narativne linije (ako je ona uopće nužna), videouradak za „Blackstar“ ‘starmana’ prikazuje umotanih očiju kompenziranih gaimanovskim gumbima, aludirajući na kontrolu uma i sugerirajući sljepilo pred nečim monumentalnijim i dominantnijim. Je li monumentalnost skrivena u draguljima optočenom skeletu astronauta kojeg rasplesane djevojke u mračnom ritualu dekapitiraju? Okultistički ritual paralelno se odvija s vječno zazornim motivima tavana gdje konceptualno suprostavljeni muškarci izvode frenetično-epileptičnu koreografiju, dok se iza zida pored njih skriva avangardni starac sa spoemnutim povezom preko očiju.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kszLwBaC4Sw[/youtube]

Dok bizarni videospot tek treba dokučiti, sama pjesma na prvo je slušanje moguća enigma, ali ključ za interpretaciju javlja se negdje pri polovici pjesme kada se mijenja glazbena ljestvica. Manje primjetnu promjenu u „Blackstaru“ prikriva video uradak što krade pažnju, kao i lirski skelet koji ima svoju tematsku progresiju iz prvog u drugi dio pjesme. Drugim riječima, „Blackstar“ je auditivno naizgled sačinjena od čak dvije pjesme. Dok u prvom dijelu koketira s modularnim jazzom (prvenstveno zbog Bowieju omiljenog saksofona), u drugoj polovici Bowiejev najnoviji zvuk postaje mračan, turoban, komoran i težak zbog gudalačkih dionica koje, dakako, daju najbolju zvučnu kulisu eksploziji vizualne groteske.

Ako je slutiti prema „Blackstaru“, album što će naslijediti „The Next Day“ iz 2013. bit će novo osvježenje vječno vitalnoga i nadahnutog starca što već pola stoljeća pokazuje svoj majstorluk. I dok se dječački poigrava sa svojim likom za potrebe videospota, Bowie, zanimljivo je primijetiti, po prvi puta u karijeri objavljuje album bez svog lika na naslovnici.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X