Nakon 46 godina Pollackov dokumentarac o Arethi Franklin dobio datum premijere

Film je izvorno 1972. godine snimio Sydney Pollack no razne komplikacije u postprodukciji dovele su to toga da je konačan proizvod stajao netaknut desetljećima.

  • 12
    Shares
Aretha Franklin (izvor: YouTube)

Dugoiščekivani dokumentarac o preminuloj soul divi Arethi Franklin konačno je, nakon desetljeća provedenog na polici, dobio datum premijere. Film o Arethi je 1972. godine snimio Sydney Pollack pod naslovom “Amazing Grace” i to u periodu od dvije noći koje je proveo u jednoj baptističkoj crkvi u Los Angelesu gdje je Aretha snimala svoj “Amazing Grace” live album.

Pollack je pritom navodno pogriješio u tome što nije koristio filmske klape pa je otprilike 20 sati sirovog materijala kasnije bilo nevjerojatno teško za uređivati. Stoga je projekt desetljećima lebdio između editiranja i raznoraznih pravnih bitki koje su sprječavale njegov konačan završetak. Film je napokon završen 2011. godine kada je producent Alan Eliott prvo otkupio prava na film, a zatim i okupio produkcijski tim koji je prvo digitalno obnovio snimak, a zatim ga, poslije 40 godina, i editirao.

Film će biti premijerno predstavljen na DOC NYC festivalu u New Yorku sljedećeg tjedna (12. studenog), a emitiranje je dobilo blagoslov i od obitelji pokojne Arethe Franklin, odnosno njene fondacije. Šira kino distribucija trebala bi započeti 15. siječnja na rođendan Martina Luthera Kinga.

  • 12
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh