Nakon 46 godina Pollackov dokumentarac o Arethi Franklin dobio datum premijere

Film je izvorno 1972. godine snimio Sydney Pollack no razne komplikacije u postprodukciji dovele su to toga da je konačan proizvod stajao netaknut desetljećima.

Aretha Franklin (izvor: YouTube)

Dugoiščekivani dokumentarac o preminuloj soul divi Arethi Franklin konačno je, nakon desetljeća provedenog na polici, dobio datum premijere. Film o Arethi je 1972. godine snimio Sydney Pollack pod naslovom “Amazing Grace” i to u periodu od dvije noći koje je proveo u jednoj baptističkoj crkvi u Los Angelesu gdje je Aretha snimala svoj “Amazing Grace” live album.

Pollack je pritom navodno pogriješio u tome što nije koristio filmske klape pa je otprilike 20 sati sirovog materijala kasnije bilo nevjerojatno teško za uređivati. Stoga je projekt desetljećima lebdio između editiranja i raznoraznih pravnih bitki koje su sprječavale njegov konačan završetak. Film je napokon završen 2011. godine kada je producent Alan Eliott prvo otkupio prava na film, a zatim i okupio produkcijski tim koji je prvo digitalno obnovio snimak, a zatim ga, poslije 40 godina, i editirao.

Film će biti premijerno predstavljen na DOC NYC festivalu u New Yorku sljedećeg tjedna (12. studenog), a emitiranje je dobilo blagoslov i od obitelji pokojne Arethe Franklin, odnosno njene fondacije. Šira kino distribucija trebala bi započeti 15. siječnja na rođendan Martina Luthera Kinga.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X