Nakon što je Mislav Lešić oslikao glavne stepenice tržnice Dolac, niknule još četiri nove instalacije u Zagrebu

U sklopu projekta OKOLO Dolac je dobio novu kumicu koja je postala pravi hit na društvenim mrežama. Mladi umjetnik Mislav Lešić oslikao je glavne stepenice tržnice Dolac i svojim radom potpuno osvojio Zagrepčane i turiste.

  • 86
    Shares
Okolo – Mislav Lešić (Foto: Ana Mikin)

Uz novi izgled stepenica Dolca koji oduševljava prolaznike, u gradu su “niknule” još četiri nove instalacije – interaktivn azvučna instalacija „Akousmaflore“, francuskog umjetničkog dua Scenocosme koju možete poslušati u galeriji Kranjčar, „Zeleniplafon“ Grow Studija u Kožarsko julici, svjetlosna instalacija Ane Elizabet u Art Parku i „Pazi, poezija!“ Eve Milković u prolazu između Tomićeve i Uspinjače.

Na ulicama Zagreba tako možete pratiti tragove francuskog street art umjetnika Oak Oaka, na tajnoj lokaciji otkriti instalaciju Botanika “U prolazu” i s Frakturom čitati ljubav u parku Grič, tu je i „Nevidljivu ljepotu“ Filipa Borellija u Galeriji Kulturnog centra Mesnička.

Okolo – Ana Elisabeth (Foto: Ana Mikin)

Iza koncepta stoje “Nas dve” tj. Ana Mikin, Tina Kovačiček koje ga ujedno i objašnavaju: “Malim intervencijama u samo tkivo grada „Okolo“ oživljava javne gradske prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada i svakoga od nas.”

Preko dvadeset lokacija u centru Zagreba predaje se, kao „carte blanche“, u ruke umjetnika koji zanimljivim rješenjima podižu sadržajnu vrijednost odabranih gradskih prostora i skreću pažnju na njihovu ljepotu i posebnost, otkrivajući potencijal onih zanemarenih i „praznih“, kao i novu dimenziju funkcionalnih prostora, istovremeno ih povezujući i mapirajući kao mjesta vrijedna zaustavljanja i promišljanja.

Okolo – Grow studio (Foto: Ana Mikin)

Mikin i Kovačić navode: “Neke intervencije pozivaju na interakciju i korištenje, neke upućuju na novu, ljepšu stvarnost, dok neke donose i dobru dozu humora, ponekad zaboravljenog u užurbanoj svakodnevici. Slučajnom ili namjernom prolazniku pruža se tako razlog da zastane, razgleda, razmisli ili se zabavi te potraži ostale intervencije sudjelujući u istraživanju i otkrivanju Zagreba. Kombiniranjem raznih medija i formi umjetnosti, s idejom revitalizacije i aktivacije javnih gradskih prostora „Okolo“želi potaknuti interakciju grada i prolaznika, umjetničko istraživanje grada, kao i duhovito i kritičko promišljanje prostora u gradskoj jezgri i njihove funkcionalnosti te namjene.

Okolo – Eva Milković (Foto: Ana Mikin)

„Okolo“se isprepliće s umjetnošću, arhitekturom, instalacijom, aktivizmom i urbanizmom te pretvara urbani prostor u medij putem kojeg se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. Objedinjuje različite intervencije koje promišljeno (i katkada duhovito) koriste gradske prostore, stvaraju nova značenja i iskustva u svakodnevnom okruženju ili tek postojeće objekte stavljaju u neobične kontekste, a gradske prostore pretvaraju u mjesta susreta, istraživanja i komunikacije, stvarajući tako novu sliku grada.”

  • 86
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X