Nakon što je Mislav Lešić oslikao glavne stepenice tržnice Dolac, niknule još četiri nove instalacije u Zagrebu

U sklopu projekta OKOLO Dolac je dobio novu kumicu koja je postala pravi hit na društvenim mrežama. Mladi umjetnik Mislav Lešić oslikao je glavne stepenice tržnice Dolac i svojim radom potpuno osvojio Zagrepčane i turiste.

Okolo – Mislav Lešić (Foto: Ana Mikin)

Uz novi izgled stepenica Dolca koji oduševljava prolaznike, u gradu su “niknule” još četiri nove instalacije – interaktivn azvučna instalacija „Akousmaflore“, francuskog umjetničkog dua Scenocosme koju možete poslušati u galeriji Kranjčar, „Zeleniplafon“ Grow Studija u Kožarsko julici, svjetlosna instalacija Ane Elizabet u Art Parku i „Pazi, poezija!“ Eve Milković u prolazu između Tomićeve i Uspinjače.

Na ulicama Zagreba tako možete pratiti tragove francuskog street art umjetnika Oak Oaka, na tajnoj lokaciji otkriti instalaciju Botanika “U prolazu” i s Frakturom čitati ljubav u parku Grič, tu je i „Nevidljivu ljepotu“ Filipa Borellija u Galeriji Kulturnog centra Mesnička.

Okolo – Ana Elisabeth (Foto: Ana Mikin)

Iza koncepta stoje “Nas dve” tj. Ana Mikin, Tina Kovačiček koje ga ujedno i objašnavaju: “Malim intervencijama u samo tkivo grada „Okolo“ oživljava javne gradske prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada i svakoga od nas.”

Preko dvadeset lokacija u centru Zagreba predaje se, kao „carte blanche“, u ruke umjetnika koji zanimljivim rješenjima podižu sadržajnu vrijednost odabranih gradskih prostora i skreću pažnju na njihovu ljepotu i posebnost, otkrivajući potencijal onih zanemarenih i „praznih“, kao i novu dimenziju funkcionalnih prostora, istovremeno ih povezujući i mapirajući kao mjesta vrijedna zaustavljanja i promišljanja.

Okolo – Grow studio (Foto: Ana Mikin)

Mikin i Kovačić navode: “Neke intervencije pozivaju na interakciju i korištenje, neke upućuju na novu, ljepšu stvarnost, dok neke donose i dobru dozu humora, ponekad zaboravljenog u užurbanoj svakodnevici. Slučajnom ili namjernom prolazniku pruža se tako razlog da zastane, razgleda, razmisli ili se zabavi te potraži ostale intervencije sudjelujući u istraživanju i otkrivanju Zagreba. Kombiniranjem raznih medija i formi umjetnosti, s idejom revitalizacije i aktivacije javnih gradskih prostora „Okolo“želi potaknuti interakciju grada i prolaznika, umjetničko istraživanje grada, kao i duhovito i kritičko promišljanje prostora u gradskoj jezgri i njihove funkcionalnosti te namjene.

Okolo – Eva Milković (Foto: Ana Mikin)

„Okolo“se isprepliće s umjetnošću, arhitekturom, instalacijom, aktivizmom i urbanizmom te pretvara urbani prostor u medij putem kojeg se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. Objedinjuje različite intervencije koje promišljeno (i katkada duhovito) koriste gradske prostore, stvaraju nova značenja i iskustva u svakodnevnom okruženju ili tek postojeće objekte stavljaju u neobične kontekste, a gradske prostore pretvaraju u mjesta susreta, istraživanja i komunikacije, stvarajući tako novu sliku grada.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X