Nastup sastava EYOT na američkom nacionalnom radiju svrstan među najbolje u 2023. godini

Srpski Jazz fusion sastav EYOT iz Niša nastupao je uživo na njujorškom WNYC u travnju 2023. godine, u kultnoj emisiji ‘New Sounds – Soundcheck’, a taj nastup je sada izabran u devet najboljih, od preko stotinu koji su održani tokom prethodne godine.

EYOT (Foto: Vanja Keser)

O statusu emisije “New Sounds – Soundcheck” na njujorškom WNYC radiju najbolje govori da su u njoj ranijih godina gostovala glazbene imena kao što su Philip Glass, Joshua Redman, Bill Frisell, Yo-Yo Ma i mnogi drugi.

Dvije kompozicije sa spomenutog nastupa grupe EYOT naći će se na njihovom prvom službenom živom albumu “Quindecennial”, koji ove veljače izlazi za njemačku izdavačku kuću Neuklang.

O ovom predstojećem albumu Vojislav Pantić, najpoznatiji srpski jazz kritičar u pratećem tekstu između ostalog zapisuje: „Album „Quindecennial“ zaokružuje petnaest godina delovanja kvarteta EYOT, najuspešnijeg srpskog džez sastava na globalnoj sceni. To je izuzetno redak jubilej u svetu džeza gde razmeni ideja sa novim licima u novim formatima stremi velika većina stvaralaca. Znajući to, prirodno se odmah nameće pitanje: čime se nadahnjuju Dejan Ilijić, Slađan Milenović, Marko Stojiljković i Miloš Vojvodić, šta ih i dalje vodi da sa jednakim žarom nastavljaju zajednički umetnički poduhvat? – Odgovor daje ovaj album.“

Podsjećamo, sastav EYOT je nosilac GODUM nagrade za najbolju srpsku jazz grupu 2022. godine, po ocjeni Udruženja džeza, zabavne i rok muzike, a do sada su objavili pet albuma, sve za inostrane izdavače i nastupali u više od trideset država svijeta. Njihova glazba predstavlja svježi zvuk koji spaja kulturu jazza, sofisticiranost klasičnog klavira, psihodelične i ambijentalne glazbe, kao i reljefne elemente istočnoevropskog folklora.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X