‘Ne bi uspjeli da smo krenuli kroz ‘usko grlo’ domaće diskografije’

U to sunčano jutro, nadomak Maksimira došlo mi je da im ispričam ‘Tko pjeva zlo ne misli’ priču, ali nisam jer sam došla čuti njihovu priču: Zemlja gruva!.

Zemlja gruva! (Foto: Nino Šolić)

U sklopu Party United večeri u Purgeraju je nastupio beogradski sastav Zemlja gruva!. Na koncertu su predstavili svoj album “WTF is Gruvlend?” prvijenac koji će zauvijek ostati u digitalnom formatu odnosno neće biti tiskani CD-i. Logo Gruvlenda predstavlja Zemlju: zeleno je kora, žuto omotač, a crveno jezgra. Crvena boja osim jezgre je i simbol ljubavi, gruv je ritam planete – vrlo blizak ritmu srca.

Jutro nakon koncerta bend se probudio u prvom zagrebačkom hostelu na Ravnicama gdje sam imala dogovoren intervju s Minjom ili MC Milovanom, kojem je Zemlja gruva! dala ovlasti da govori u ime svih. U trenutku kada sam ušla u dvorište hostela netko iz benda psovao je jer mu je pod nogama eksplodirao upaljač koji mu je kolega netom dobacio. Tema provokacije sama se nametnula. Nakon koncerta momci su s opremom krenuli prema svom mini busu (jer ne stanu svi u kombi) s kojeg im je netko pokušavao skinuti tablice. Iz ribnjačkog grmlja čuli su kako im se približava skupina pjevača/navijača sa klanjem u stihovima. Pomalo prestravljene članove benda promptno je zaštitila uprava Purgeraja. Pa se može zaključiti da su u jednoj večeri upoznali obadvije strane medalje hrvatske metropole.

Minja - MC Milovan (Foto: Nino Šolić)

Kako je sve počelo?

Minja: Krenulo je od nas troje, imali smo bend Mistake, Mistake. Konstrakta, Zoe Kidah i ja. Zajedno nastupamo od 2001. kao vokalni trio. Zatim nam se priključio Šobaja sa gitarom. Na tim početcima smo izdali jedan album za austrijsku nezavisnu kuću kao elektronski bend. Zemlja gruva nastala je 2007. godine kada smo sami pokrenuli svoju produkcijsku kuću iz koje je izašao album “WTF is Gruvlend?”

Jedan od početaka je bio na Beoviziji, to je neka televizija?

Minja: To je takmičenje za pjesmu Eurovizije, super korumpirano takmičenje kao i svako nacionalno takmičenje za pjesme Eurovizije. Nekako smo se dosta dobro uglavili tamo i dobro smo prošli (2008. plasirali su se pretposljednji u finalu, te godine Eurosong je održan u Beogradu op.a.). Jako nas je inspirirao Laka svojom pojavom i nastupom i to je svakako bilo osvježenje na jednom takvom takmičenju, on se iste godine natjecao u BiH, bilo je valjda takvo neko vrijeme jer smo smo kroz to natjecanje upoznali doista interesantne ljude.

Kako ste došli na ideju prepjevati pjesme Dine Dvornika i je li vam to pomoglo da vas prepozna hrvatska publika?

Minja: Ne znam je li nam je to pomoglo, mogli bi pogledati statistike na Youtoubeu i provjeriti koji su korisnici odakle kliknuli na te pjesme, ali ne znam da nam je to baš pomoglo. Super je to iskustvo bilo. Sve je krenulo s festivalom Mixer koji je nametnuo koncept da svi bendovi koji nastupaju obrade neki bend iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ideja je bila nostalgija za tim osamdesetima. Mi smo uhvatili taj krajičak osamdesetih jer nam je to bilo najzanimljivije, nekakva alternativa nam nije bila interesantna. I dalje izvodimo te pjesme jer su napravljene iz najplemenitijih pobuda, volimo Dina Dvornika jer je stvarno napravio dobar iskorak prema crnoj glazbi u to karakteristično vrijeme. Dinova žena nas je podržala iako je rekla da joj se ne sviđa kao smo obradili pjesme.

Dakle sami radite kompletnu produkciju, kako ste podijelili uloge unutar benda?

Minja: Uloge su se nekako prirodno podijelile prema afinitetima, družimo se stalno i svi zadaci i obaveze se ozbiljno obavljaju kako dolaze. Dalje>>

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X