Neil Young prodao 50% prava za svoj cjelokupni katalog

Arhiva od 1180 pjesama velikana rocka.

Neil Young (foto: Per Ole Hagen/Wikipedia)

Neil Young najnoviji je istaknuti umjetnik koji je potpisao prava na izdavaštvo, priključujući se novom trendu u glazbenoj industriji.

Ugovor predviđa da izdavačka kuća Hipgnosis stječe polovicu svjetskih autorskih prava i sav prihod koji proizlazi iz Youngovih (preko) 1180 izvornih pjesama. Nije poznato koliko je točno novca u igri, ali gotovo je nesumnjivo da je u pitanju devetznamenkasti iznos.

To je najnoviji veliki posao koji je upravo ovaj tjedan sklopila tvrtka Hipgnosis, koju je 2018. godine osnovao menadžer umjetnika Merck Mercuriadis (Elton John, Beyoncé). Ranije je tvrtka zatvorila 100% kataloga člana Fleetwood Maca Lindsay Buckingham, kao i naknade za producente za 259 pjesama osnivača Beatsa Jimmyja Iovinea. Youngov katalog sada se pridružuje ostalima u vlasništvu tvrtke Hipgnosis, uključujući Timbalanda, The-Dream, Marka Ronsona, Stevea Winwooda i Blondie.

Hipgnosis ostvaruje ogroman prihod – prijavljena je zarada od 67,8 milijuna američkih dolara samo u prvoj polovici 2020. – plasirajući svoje pjesme u film, TV i reklame. Ta potonja kategorija nešto je čemu se Young već dugo protivi, jednom se našalivši da ga je neimenovana tvrtka zamolila da svoju pjesmu “Heart of Gold” preimenuje u “Burger of Gold”.

“Ain’t singing for Pepsi/ Ain’t singing for Coke/ I don’t sing for nobody/ Makes me look like a joke,” pjevao je Young 1988. u pjesmi “This Note’s for You” u kojoj se rugao Budweiserovoj popularnoj kampanji “This Bud’s for You”. Što će reći da je teško vjerovati da će Young prodati pola autorskih prava nekome čija se načela nisu poklapala s njegovim vlastitim, što se ipak dogodilo.

“Imamo zajednički integritet, etos i strast rođeni iz vjere u glazbu i ove važne pjesme”, rekao je u ime Hipgnosisa Merck Mercuriadis (putem The Guardiana): “Nikada neće postojati “Burger of Gold”, ali radit ćemo zajedno kako bismo bili sigurni da pjesme svi mogu čuti pod Neilovim uvjetima.”

Bilo zbog toga što je pandemija uništila prihode od nastupa, streaming obezvrijedio autorska prava ili to što stariji glazbenici jednostavno žele urediti svoja imanja, mnogi su umjetnici nedavno sklopili ovu vrstu izdavačkih poslova. Stevie Nicks, Christee Hynde iz grupe The Pretenders i The Killers, svi su unovčili, dok je Bob Dylan prošli mjesec prodao svoj cijeli katalog pjesama Universal Musicu za 300 milijuna dolara.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X