Nele Karajlić: Šta bi od tih pjesama bilo da ih je pjevao neko drugi?

Javna rasprava između bivših kolega iz Zabranjenog pušenja nastavlja se Neletovim odgovorom na političke optužbe koje je na njegov račun jučer uputio Sejo Sexon.

Nele Karajlić (foto: Wikipedia)

U odgovoru na posljednje optužbe koje je na njegov račun uputio Sejo Sexon, Dr. Nele Karajlić na svojem je Facebook profilu napisao sljedeće:

“Svojim novim saopštenjem Sejo Sekson je naš nesporazum smjestio u domen politike. To mi je, moram da priznam, pomalo dosadno. Njegovi dokazi da sam ja četnik su me u potpunosti razočarali. Nadao sam se da je na internetu našao nešto novo, drugačije, koje ni ja nisam ranije znao. Jedna fotomontaža, par preuzimanja mojih izjava iz „rekla kazala“ izvora, jedna analiza nekog mog intervjuam jedna pjesma… Šteta! Bio sam uvjeren da ću otkriti nešto novo o sebi. Ništa novo za moj „četnički“ status. Još uvijek sam daleko od čina vojvode.

Al, hajde kad je već spomenuta pjesma “Wanted man” da kažem koju riječ. “Wanted man” je pjesma koja govori o manijakalnoj potrebi svake vlasti da ima svog „neprijatelja broj 1“. Naš izdavač u Parizu prvo je pomislio da se radi o Osami bin Ladenu, ali “Wanted man” je metafora. U jednoj pauzi od četiri takta, pred sam kraj pjesme, mi smo na koncertima imali tri verzije „odbrojavanja“. Jedna je govorila o Radovanu, jedna o Abdiću, a Jedna o Gotovini. Ovu o Radovanu već znate. Druge dvije su… Ko ne voli Abdić Fiću osuo se po glaviću, Ko ne voli Gotovinu, popušio polovinu. Zato mi nije jasno zašto sam poslije ove pjesme ostao samo četnik? Trebalo bi da budem razapet (hvaljen) sa sve tri strane. Cijeli moj rad obilježen je ironijom i sarkazmom. Isti je slučaj i sa ovom pjesmom. Ne znam šta je tu čudno.

Razumijem i lament nad gradom koji je mnogo propatio u 1000 dana opsade, te strahote koje je taj svijet dole doživio. Sve je to užas kojeg sam ja predosjećao i protiv koga sam se borio dok je borba imala smisla. Vjerujem da se Sejo sjeća na šta sam ja upozoravao dvije godine prije rata? Kome sam ja snimao Nadrealiste? Kome sam se obraćao, ako ne njemu i tim ljudima koji dole žive. Za te skečeve nije potrebno da šaljem linkove. Jako ih dobro poznaje cijela Jugoslavija. Moj jedini cilj bio je MIR. Zbog tog Mira sam podržavao reformiste. Jedini političar kojem sam tada stisnuo ruku bio je Ante Marković. Radovana, Aliju, Tuđmana, Slobu nikada u životu nisam vidio… a ni podnosio. I danas nam je potreban mir. Zato i sviram sa Stefanom. Mir je, po meni, moguć samo otvorenim i jasnim dijalogom i međusobnim povjerenjem. Na žalost, neki ljudi na ovom tlu još uvijek nemaju taj kapacitet.

Podjela pjesama na većinske i manjinske autore mi izgleda kao dirljiv pokušaj postavljanja pitanja gdje sam ja u toj priči? Nikada nisam negirao Sejino autorstvo. Prijavljujući pjesme koje izvodim, svakoj sam stavio i ime autora. Nikada nisam negirao Sejin nevjerovatni talenat sklapanja stihova. Ali, šta bi od tih pjesama bilo da ih je pjevao neko drugi? Ili, još bolje da postoji taj neko drugi koji bi zamjenio mene, ove rasprave ne bi bilo.

Ja ne mogu da utičem na promotere. I moj cilj je kao i Sejin da se distanciram od Zabranjenog pušenja. Ali, teško je bilo kome ko ima sliku o toj grupi da iz glave izbaci mene. Da sam ja samo bivši pjevač, do ovakvih zabuna ne bi dolazilo. Ja sam metafora za taj bend i to je ono što smeta i meni i Seji. Sejo je imao više od dvadeset godina da ispravi tu sliku. Nije u tome uspio, pa je ova rasprava posljedica toga.

Na kraju prihvatam predlog moga bivšeg kolege da sa ovo malo srca pjevam samo svoje pjesme. Tako će i biti u Zagrebu na koncertu Rok el Klasiko. Neće biti ni jedne pjesme na kojoj je radio Sejo Sekson.

Dođite da se uvjerite.”

Saznajte više:

Nastavlja se prepucavanje Pušenja, Sejo odgovorio ‘Pričom o tenkisti’

Nele odgovorio na vijesti o tužbi Zabranjenog pušenja

Zabranjeno pušenje tuži Neleta Karajlića

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X