Neočekivano pronađen video snimak nastupa The Velvet Undergrounda na antiratnom prosvjedu u Dallasu

Kolor snimci nastupa i intervjua s članovima Velvet Undergrounda otkriveni su u zbirci G. Williamsa Jonesa u Dallasu, u američkoj državi Texas. Riječ je o izuzetno vrijednom raritenom materijalu.

The Velvet Underground snimljeni na antiratnom prosvjedu 15. listopada 1969. godine u Dallasu (printscreen)

Kako piše Consequence of Sound: “Zamislite nastupe Velvet Underground tijekom šezdesetih godina. Samo naprijed, pomislite na postojeće koncertne filmske snimke legendarnih art rockera, njihove sessione u The Factoryju, njihove najranije nastupe. Ono što vjerojatno viđate jest neka zrnata crno-bijela zastarjela, ali ikonična slika. Pa, pripremite se za potpuno novi imidž, jer je upravo otkriven rijetki kolorni video Velevet Undergrounda sniman tijekom koncerta i davanje intervjua.

Nedavno otkriveni snimci pronađeni su među stotinama neobilježenih, neidentificiranih ili oštećenih filmskih rolni u zbirci filmova i videa G. Williamsa Jonesa u Dallasu, u Southern Methodist Universityju u Texasu. Ne zna se u koju svrhu je arhiva načinjena, niti zašto je izvorno snimljena, ali sad su sve to brižljivo očišćeni i digitalizirani snimci pripremljeni za gledanje i slušanje u današnje vrijeme.

Ispostavilo se da je The Velvet Underground svirao seriju koncerata u klubu u Dallas tijekom sredine listopada 1969. godine. Snimljeni nastupi počevši od 14. listopada ujedno su i prvi koncerti koje je grupa ikada održala na jugu, a usred svog boravka u Texasu, Velvet Underground su odlučili sudjelovati u lokalnom prosvjedu protiv rata u Vijetnamu koji je tada nazvan “Dallas Peace Day”. Održao se 15. listopada 1969. u povijesnoj zgradi Winfrey Pointa s pogledom na jezero White Rock. Okupljanje je za američke prilike bilo relativno malo. Procjene se kreću između 600 i 3000 posjetitelja, no učesnici su vidjeli i čuli izvedbe Stone Creeka, Velvet Dreama, Lou Mitchela, Loua Rawlsa i dakako, The Velvet Undergrounda.

Na video snimci, načinjenoj 8-milimetarskom kamerom, mogu se vidjeti izvedbe tri pjesme, “I’m Waiting for the Man”, “Beginning to See the Light” i “I’m Set Free”. Tu su također i isječci intervjua s gitaristom Sterlingom Morrisonom kojeg intervjuira čovjek koji se predstavlja da radi za “Notes”. “U New Yorku postoji taj ton anarhije kojeg ovdje nema”, izjavio je Morrison, hvaleći pacifizam skupova na američkom Jugu. U drugom setu tihih B-roll videa vide se i ostali članovi benda, uključujući i Lou Reeda kako daju izjave.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X