Black Pumas – psihodelično obojan blues’n’soul

Kad netko pokrene bend u Austinu to znači da je uletio na hiperdinamičnu gradsku scenu kojom posljednjih godina dominiraju Gary Clark Jr., Iron & Wine, Okkervil River, The Black Angels i White Denim…

Black Pumas (Foto: Bandcamp)

U partiju s tako jakim igračima ne ulazi se bez dobro posloženih aduta, pa su Black Pumas odmah pokazali da mogu odigrati na najvišoj razini. Nakon lanjske provjere potencijala na festivalskoj ruti od teksaškog SXSW-a do francuskog Trans Musicales de Rennes, na prestižnoj dodjeli Austin Music Awards2019 proglašeni su najboljim novim bendom u gradu, a odnijeli su i nagradu za najbolju pjesmu s nastupnim singlom „Black Moon Rising“.

Eric Burton (27), kantautor sa Zapadne obale koji je ranu mladost proveo po crkvenim gospel zborovima, stigao je u Austin kao ulični muzičar taman kad je prekaljeni producent Adrian Quesada (Grupo Fantasma, Brownout, Ocote Soul Sounds, Shawn Lee, Gina Chavez) izlazio iz studija Electric Deluxe s beatovima i semplovima za novi projekt inspiriran Motown soul klasicima i bliskim susretima s pripadnicima Wu-Tang Clana.

42-godišnji Quesada, koji je sa svojim starim latin funk orkestrom Grupo Fantasma prošao sve stepenice od lokalnih Tejano fešti do gala koncerata u Princeovoj pratnji i slavodobitnog pohoda na Grammy, opet je krenuo iz početka i po gradu tražio prikladan vokal za Black Pumas. Frendovi su mu preporučili Burtona koji je u 40-ak minuta debitantskog albuma zablistao i kao sjajan pjevač i i kao vrlo plodan autor, pa se sve zasluge mogu ravnomjerno podijeliti.

Kombinacija Burton – Quesada donijela je raskošnu zbirku psihodelično obojenog blues’n’soula u kojoj će podjednako uživati poklonici Alabama Shakesa i najzagriženiji tradicionalisti trajno navučeni na zvuk ranih ’70-ih. Udarne pjesme „Fire“, „Colors“, „Black Moon Rising“ i „Touch The Sky“ imaju neograničen rok trajanja i bezvremensku privlačnost, a šestočlana koncertna postava Black Pumas je gotovo nezaobilazan izbor za svakog ozbiljnog klupskog i festivalskog promotora.

Međutim, zainteresirani se mogu predbilježiti tek za sljedeću godinu pošto je predstojeća ljetna i jesenska turneja nakrcana s 42 giga u Sjevernoj Americi i 13 u Zapadnoj Europi.

>>Poslušajte Black Pumas na Bandcampu

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X