Netflix će razmotriti svoje kompletno ulaganje u Georgiju ako prođe zakon protiv pobačaja

Netflix je prvi veliki američki TV studio koji se protivi zakonima protiv abortusa koji nalaze plodno tlo u američkim državama kao što su Georgia, Alabama i Missouri.

Ted Sarandos, glavni Netflixov šef za sadržaj (Foto: Wikipedia)

U Georgiji, glavnom američkom produkcijskom središtu za televiziju i film, vodstvo Netflixa je izjavilo kako će razmotriti povlačenje svoje produkcije iz države ako će tzv. “zakon o otkucajima srca” (heartbeat bill), koji je potpisan u svibnju, stupiti na snagu.

Georgijski zakon o otkucajima srca zabranio bi pobačaje nakon što se otkrije fetalni otkucaj srca, što se može dogoditi već šest tjedana nakon trudnoće, kada žene možda još ne znaju da su trudne. Američki savez za građanske slobode (Civil Liberties Union) obećao je osporiti zakon koji stupa na snagu 2020. godine. Zakon je izrazio zabrinutost da bi se žene koje traže pobačaje ili pobačaj mogle suočiti s kaznenim prijavama.

“Imamo mnogo žena koje rade na produkcijama u Georgiji, čija će prava, zajedno s milijunima drugih, biti strogo ograničena ovim zakonom”, rekao je Ted Sarandos, glavni Netflixov šef za sadržaj. “Zato ćemo raditi s ACLU-om i drugima u borbi protiv njega na sudu. S obzirom na to da zakonodavno još nije proveden, nastavit ćemo tamo snimati, a istovremeno podupirati partnere i umjetnike koji mu se protive. Ponovno ćemo razmotriti svoje kompletno ulaganje u Georgiju.”

Netflix je snimio seriju kao što su “Stranger Things” u Georgiji, koja je popularno mjesto za filmove i TV emisije zbog poreznih olakšica koje nudi ta država.

Drugi veliki američki studiji kojima se bavi Variety ne žele komentirati zakon protiv abortusa, piše u publikaciji. Mnogi od studija snimaju u Georgiji, uključujući i Disney, koji je snimao Marvelove filmove, poput ovogodišnjeg box-office rekordera “Avengers: Endgame”.

Prošle godine u Georgiji je dovršeno 455 televizijskih i filmskih projekata, koji su pridonijeli gospodarstvu te zemlje s oko 9,5 milijardi dolara, priopćili su državni dužnosnici.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X