Netflix povukao svoje filmove iz konkurencije filmskog festivala u Cannesu

Povlačenje filmova stiže kao reakcija nakon što je umjetnički direktor festivala Thierry Fremaux potvrdio da će se filmovi koji se natječu za festivalske nagrade morati prikazivati u francuskim kinima.

  • 3
    Shares
Netflix logo (izvor: Wikipedia)

Ovo novo pravilo ustvari je korigiranje prošlogodišnje kontroverze kada su dva Netflixova filma, iako nisu bila prikazana u francuskim kinima i znalo se da neće ni biti prikazana, s obzirom da je riječ o streaming servisu, svejedno ušla u konkurenciju za Palme d’Or.

Kao reakciju na novu odluka filmskog festivala u Cannesu, Reed Hastings, Netflixov izvršni direktor napisao je na društvenim kanalima: “Sada je jasno da establišment zbija redove protiv nas.”

Neposredno nakon toga Ted Sarandon, Netflixov CCO, dao je intervju za Variety: “Ovo nije bila naša odluka. Želimo da naši filmovi imaju jednaku šansu kao filmovi bilokoje druge kuće. Filmski festival u Cannesu dao je ton ovoj priči. Ne želimo da naši redatelji i producenti, ako odu tamo, budu omalovažavani i tretirani ikako drugačije od ostalih filmskih tvoraca”, priznao je. “Nadamo se da će promijeniti pravila. Nadamo se da će se oni modernizirati. Potičemo Cannes da se ponovno pridruži svjetskoj kinematografiji i pozdravljamo ih.”

Pet Netflixovih filmova bilo je zakazano za premijeru u Cannesu, uključujući biopic Paula Greengrassa o Andersu Breiviku. Od ostalih filmova tu su “Hold the Dark” s Alexanderom Skarsgardom, “Roma” Alfonsa Cuarona, dokumentarac o Orsonu Wellesu, “They’ll Love Me When I’m Dead”, kao i nedavno obnovljena verzija Wellesovog slavnog nedovršenog filma “The Other Side of the Wind”.

  • 3
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X